9.INA Rally Kumrovec 2020.

9.INA Rally Kumrovec 2020.

Juraj ŠEBALJ-Ivan POGAČIĆ (AKK Sveta Nedelja) snimio M.Krpan

VELIČANSTVEN START NOVE SEZONE

Otvorenje nove automobilističke sezone najavilo čak 69 posada iz devet zemalja sa startom u najpoznatijem selu svijeta

KUMROVEC – Prije devet godina začet, kao nastavak tradicije znanog imena, Rally Kumrovec, vemenom se profilirao u respektabilnu međunarodnu sportsku manifestaciju, automobilističko natjecanje koje s punim formatom, obzirom na duljinu i brzince, otvara i ovu automobilističku sezonu, kao prvo od 50-tak bodovnih natjecanja u devet disciplina državnog i kup prvenstva, u raspisu Hrvatskog auto i karting saveza.

Tijekom proteklih osam održanih, čak je pet puta upravo ovo natjecanje, u „kraljici“ auto sporta na domaćim terenima, proglašavano najbolje organiziranim. Obveza je to više za iskusne sportske djelatnike zagrebačkog Autokluba „Delta sport“ koji su u petak 6. i subotu 7.ožujka organizatori sad već tradicionalnog „9.INA Rallya Kumrovec 2020.“, uz suorganizatore, tri susjedne općine Kumrovec,Zagorska Sela i Tuhelj, domaćina prvog programskog dana Terme Tuhelj, te Krapinsko-zagorsku županiju, a sve uz generalnog pokrovitelja INA Infustriju nafte d.d..

Proteklog su se vikenda brojni ljubitelji rallya, u zagrebačkom trgovačkom centru „Westgate“, pored atraktivnih automobila, pobliže mogli upoznati s onim što ih očekuje na zagorskim prometnicama u okruženju Kumrovca,najpoznatijeg sela svijeta, kako mu tepaju.
Itinerer se odvija na dionici ukupne duljine 161,48 km, od čega 76,09 km otpada na osam brzinskih ispita. Prva su dva Terme Tuhelj u petak, a preostali u subotu tijekom dana. Ovim se relijem otvara i sezona FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone, a uz uobičajeno bodovanje Prvenstva Republike Hrvatske i Otvorenog prvenstva Zagreba (Regija Sjever HAKS-a), drugu je godinu i Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske, u kojem će se bodovati više od polovice sudionika.

Pogledom na listu prijava, na startu se očekuje čak 69 posada iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije,Slovačke, Češke, Poljske, Švicarske i jedna suvozačica iz Danske. Ugodno su iznenađenje, gotovo nevjerojatne 52 posade s licencama 16 hrvatskih klubova, što može biti pomalo neočekivana renesansa hrvatskog relija. Raduje i podatak čak 16 vozača juniora.

Zavidan je vozni park, među kojima čak deset automobila klasifikacije R5. Listu predvode Austrijanci Simon Wagner i Gerald Winter (Škoda Fabia R5 Evo), a slijede Mađari Hadik-Kertesz (Ford Fiesta R5 MKII), Slovaci Majerčak-Kušnier i Česi Odložilik-Turaček u Škoda Fabia R5 Evo, Poljaci Lukasz i Tomasz Kotarba (Citroen C3 R5), i tako redom. Izostankom trostrukog hrvatskog prvaka Mađara Krisztiana Hidega, među prvih deset startnih brojeva tek su dvije hrvatske posade, one ponajbolje, srazmjerno klasi automobila kojima nastupaju. Prednost na listi dobila je posada Viliam Prodan-Zoran Raštegorac (AK Opatija Motorsport) u Renaultu Clio R3, a potom najtrofejniji domaći reli as, ali u Kumrovcu nikad pobjednik, Juraj Šebalj uz suvozača Ivana Pogačića (AKK Sveta Nedelja) u Toyoti GT86 CS-R3. Vrijedi istaknuti i vječitog mladića hrvatskog automobilizma, legendarnog Gospara iz Dubrovnika Niku Pulića koji će uz ništa manje legendarnijeg suvozača Zagrepčanina Davora Devunića za upravljač Ford Fieste MK8 R2T. Jedini pobjednik, čak trostruki kumrovečkog relija, startat će i ove godine udomaćeni Mađar Janos Szilagyi uz Alexsandru Varadi (AK Delta Sport) u Peugeotu 208 R2. Dvije nove inozemne akvizicije stigle su u redove AK Rijeka, Austrijanci Alfred Kramer junior sa suvozačicom Dankinjom Jeannette Kvick (Ford Fiesta R5) i Stefan Kramer uz sunarodnjaka Johana Draphela (Mitsubishi Lancer Evo VI). Nema klase u kojoj neće biti rivalstva, a o generalci će odlučivati finese.

Administrativne poslove posade će odrađivati u petak od 7,30 do 12 sati, a od 13 do 15 sati moći isprobati svoja vozila na „Shakedown“ dionici dugoj 2,23 km. Startat će iz Servisnog parkirališta u 16,21 sati, a od 16,44 sati kreće prvi brzinac Terme Tuhelj (2,08 km). Večernje izdanje starta u 19 sati.Ceremenijalni start predviđen je u subotnje jutro od 9,15 sati u znanoj zoni kumrovečkog Muzeja Staro selo. Od 10,39 sati kreće BI Zagorska Sela (10,14 km), a od 11,07 BI Kumrovec (13,83 km) i svaki se ponavlja još dva puta.Pobjednike se očekuje u centru Kumrovca u 17,30 sati.

Sve naznake kazuju da će rally sezona startati spektakularno, a zimsko proljeće garancija je da će uz staze biti brojni ljubitelji brzina koji su jedvo preživjeli višemjesečnu zimsku pauzu.

Miroslav KRPAN