8. Rally Vipavska dolina – Roku Turku prvijenac sezone

8. Rally Vipavska dolina – Roku Turku prvijenac sezone

Odmor u Vipavi (snimio M.Krpan)

ROKU TURKU PRVIJENAC SEZONE

Vipavskim relijem, u jakoj međunarodnoj konkurenciji 73 posade, otvorena slovenska rally sezona, među sudionicima i pet hrvatskih vozača i suvozača.

Otvorenje nove slovenske rally sezone obilježio je nastup 73 posade iz šest europskih zemalja na 8.Rallyu Vipavska dolina, bodovanom uz državno prvenstvo i za CEZ historic, te Alpe Adria Rally Cup, čiji će domaćin biti i hrvatski Ina Delta rally. Zanimljiv, s krajnje zahtjevnim dionicama brzinskih ispita voženih u okolici Ajdovščine, pred velikim brojem ljubitelja brzina uspješno su realizirali članovi Autokluba Ajdovščina Motorsport. Sve se začelo atraktivnim noćnim „super specialom“ središtem Ajdovščine, samo nekoliko koraka od servisnog parkirališta koje je dva dana zauzimalo neke od glavnih gradskih prometnica.

Pobjednički pjenušac, poslije deset brzinskih ispita, od kojih je na četiri slavio najboljim vremenom, ispijao je aktualni slovenski prvak Rok Turk sa suvozačicom Blankom Kacin. Oni su svojim „Peugeotom 208 T16 R5“ poveli najboljim vremenom gradskim ulicama, a dobili su i prvi jutarnji prolaz BI Predmeja u zaleđu Ajdovščine. Stečenu prednost od desetak sekundi zadržavali su tijekom cjelodnevne vožnje osvojivši ispred najvećih rivala talijanske posade Claudio De Cecco-Jean Campeis (Hyundai i20 R5) još dva najbolja vremena. Talijani su dominirali na čak pet brzinskih ispita, ali u borbi za pobjedu koban im je bio drugi prolaz BI Žablje na kojem su zbog puknuća prednje lijeve gume izgubili nedostižnih 45 sekundi. Do tog su trenutka Turku stigli na skromne dvije sekunde zaostatka. U samo dva preostala brzinca nije bilo vremena nadoknaditi razliku, već samo zadržati drugu poziciju ukupnog poretka. U takvom raspletu situacije, Turk je posljednji brzinski ispit, treći prolaz serpentinama Velikih Žablja, prepustio još jednoj izvrsnoj talijanskoj posadi Andrea Nucita-Marco Vozzo u vrhunski pripremljenom „Fiat 124 Abarthu“, koji su to iskoristili i upisali se među tri posade s najboljim vremenima BI osvojivši na kraju treće mjesto „generalke“.

Među sudionicima našlo se i pet vozača i suvozača s hrvatskim licencama. Riječanin Ivan Pavlović (AK Rijeka) bio je suvozač izvrsnom slovenskom vozaču Daniele Traniju kojem je posudio svoj Renault Clio RS. Uz dobre vožnje nastup su zaključili pobjedom u diviziji Pokalnog prvenstva AŠ 2005, drugim mjestom Divizije III Prvenstva Slovenije i 11. ukupno u PS. U generalnom poretku cjelokupnog relija mjesto bolje od njih, 17., zauzeo je mađarski tandem Janos Szilagyi-Alexandra Varadi, članovi zagrebačkog AK Delta Sport u Mitsubishi Lanceru Evo IX. Gostovanje u Sloveniji i nastup na Vipavskom reliju, u cilju stjecanja iskustva, iskoristio je mladi Martin Ravenščak koji je uz Vedrana Đukića (AKK Sveta Nedelja) stigao zadovoljan do cilja u „Citroenu C2 R2“.

O težini nastupa na ovom slovenskom reliju, usprkos izvrsnim vremenskim uvjetima, govori podatak da je od 73 posade na startu, završni prolaz ciljnom rampom ostvarilo njih 49. Među odustalima, uglavnom zbog tehničkih kvarova, vrijedi ubilježiti i težu nesreću, bez posljedica po vozače, slovenskog tandema Grega Premrl-Vili Ošlaj za koje je u „Citroenu DS3“ koban bio prelazak jednog „ležećeg policajca“ na sedmom brzincu, dok se njihovim sunarodnjacima Kristijanu Široku i Tadeju Simčiču tijekom vožnje zapalio „Peugeot 306“ uz znatnu štetu, srećom bez posljedica po vozače.

Brojni sudionici ovog relija kroz nekoliko dana stižu u Opatiju, a slovensko prvenstvo nastavlja se 25. i 26.svibnja tradicionalnim „33.Fuchs rallyem Velenje 2018.“.

Miroslav KRPAN

Snimci: M.Krpan