8. Mahle Rally Nova Gorica 2019.

8. Mahle Rally Nova Gorica 2019.

HIDEG-KEREK (AK Delta Sport) snimio M.Krpan

MEĐU 100 POSADA SAMO 12 HRVATSKIH

Prestižno natjecanje nadomak slovensko-talijanske granice privuklo pažnju čak 107 posada iz devet zemalja, a tek 12 hrvatskih

NOVA GORICA – U susjednoj Sloveniji, svega 20-tak dana nakon najznačajnije slovenske automobilističke priredbe, 25. brdske utrke u Ilirskoj Bistici, bodovnog Prvenstva Europe, nadomak granice s Italijom, u okruženju Nove Gorice, odvijat će se još jedna značajna oktanska priredba u FIA kalendaru, „8. Mahle Rally Nova Gorica 2019.“, čiji je organizator Auto moto društvo Gorica. Boduje se u 11 konkurencija – FIA Europski rally trophy (centralna regija), FIA CEZ povijesnih vozila, Mitropa Rally Cup, te državna prvenstva Slovenije i Hrvatske, uz niz podkategorija. Na listi prijava je čak 107 posada iz devet zemalja: Slovenije (54), Italije (15), Mađarske (11), Njemačke (9), Latvije, Češke, Austrije, Švedske i tek 12 posada iz Hrvatske.

Ovogodišnje izdanje ovog prestižnog relija, tijekom dva dana, objedinjuje 13 brzinskih ispita na sedam različitih lokacija. Itinerer je dug 431,57 km, a brzinci 152,11 km. Temeljen na već provjerenim destinacijama, najveća je novost noćni brzinac prvog natjecateljskog dana, u petak od 20 sati, ulicama Nove Gorice, duljine 1.350 metara.

Vozni park je i više nego impresivan. Prvih je 13 brojeva rezervirano za prestižne „R5“ automobile, a zvijezda je mladi 21-godišnji Rus Nikolay Gryazin, pobjednik Nove Gorice 2017.godine. U međuvremenu uvrstio se u skupinu najbržih europskih relijaša, ove godine dvostruiki pobjednik i trenutno vodeći Svjetskog prvenstva WRC2 (R5), a nastup u Novoj Gorici bit će mu prvi i testni s novim automobilom „VW Polo GTI R5“. Nastupa u tandemu s Yaroslavom Fedorovom. U red favorita svrstavaju se prošlogodišnji pobjednik Čeh Ondrej Bisaha uz suvozača Petra Tesinskyja (Ford Fiesta R5), te lider slovenskog prvenstva Rok Turk za upravljačem „Hyundai i20 R5“, uz suvozačicu Blanku Kacin. U toj elitnoj garnituri, za volanom prestižnih „Škoda Fabia R5“, naći će se i dvije hrvatske posade, vodeće u ovogodišnjem ukupnom poretku Prvenstva Republike Hrvatske. Mađari Krisztian Hideg i Istvan Kerek iz zagrebačkog AK Delta Sport, s tri pobjede (Kumrovec, Opatija i Zagreb) vodeći s 17 bodova prednosti ispred buzetsko-zagrebačkog tandema Viliam Prodan (AK Opatija Motorsport)-Zoran Raštegorac (CRO Dakar team), koji su upisali „gostujuću“ pobjedu upravo u Sloveniji (Železniki). Vrijedi istaknuti da će Slovencu Turku najveći „domaći“ rival bili iznenađenje sezone mladi Boštjan Avbelj koji u „Škoda Fabia R5“ uz Damjana Andrejku opasno prijeti višestrukom prvaku.

Među 12 hrvatskih posada vrijedi istaknuti i značaj dobrih rezultata sve četiri posade vodeće ekipe hrvatskog prvenstva Autokluba „Opatija Motorsport“ u srazu za prestiž i naslov prvaka prema pet posada drugoplasiranih Autokluba „Delta Sport“ iz Zagreba. Put Nove Gorice odlazi i trenutno trećeplasirani tandem „generalke“ Tomas Hrvatin-Ivan Pavlović (Renault Clio RS) iz Autokluba „Rijeka“.
Četverodnevni program upotpunjen je pratećim i uporednim „3.Mahle Eco rallyem Nova Gorica“ namijenjenim vozilima s alternativnim pogonom (struja i hibridi), ove godine u okviru „FIA Regularity Pokal“ kojim je sve počelo već u četvrtak 19.rujna, a na ciljnu će rampu stići u petak u 12,30 sati, sat ranije od ceremonijalnog starta onog „pravog“ rallya. Start kraćeg „Kromberk 1“ brzinca (4,65 km) je u 14,53 sati, a slijedi najdulji „Lig 1“ (22,83 km). U predvečerje se još jednom ponavljaju, a potom stižu na gradski noćni spektakl. Subota je rezervirana za osam preostalih brzinskih ispita na četiri lokacije, a svaki se vozi dva puta. Pobjedničke posade stižu na cilj u srcu Nove Gorice, u Kidričevu ulicu od 19,16 sati.

Miroslav KRPAN