73. AAC moto VII 2018.

73. AAC moto VII 2018.

0 480
AAC 2 (snimio M.Krpan)

Automotodrom Grobnik pred novim ciklusom

U OČEKIVANJU NOVIH REKORDA

73. u nizu utrka Alpe Adria Prvenstva, najjznačajnijeg regionalnog motociklističkog natjecanja, okupit će više od 100 motociklista

RIJEKA – Automotodrom Grobnik ovog će vikenda, od 27. do 29. srpnja, upisati novu stranicu u svojoj 40-godišnjoj povijesti. Pred nama je prvo službeno bodovno natjecanje motociklista na stazi koja je prije stotinjak dana dobila novi asfaltni sloj, što ujedno znači da svi dosadašnji službeni rekordi, kako klasa, tako i onaj apsolutni ostaju samo dio povijesti. A vrijedi se podsjetiti da je apsolutni motociklistički rekord grobničke staze 1:28,867 minuta prosječnom brzinom 168,846 km/sat. Taj je rezultat na jednoj od utrka Aple Adria 29.kolovoza 2010.godine ostvario slovenski as Marko Jerman na motociklu Honda u utrci klase Superbike.

„Lutec racing“, čije je sjedište na Automotodromu Grobnik, od ove je godine promotor, formalno nositelj organizacije svih utrka Prvenstva Alpe Adria, a od svibnja na ovamo uspješno su odradili utrke u Slovačkoj (Slovakiaring), Poljskoj (Poznan) i Mađarskoj (Panoniaring). Slijedi „domaća“, uz suport višegodišnjeg nositelja organizacije Moto kluba Kvarner, na Grobniku, da bi sezonu okončali u Austriji (Red Bull Ring) i Njemačkoj (Oschersleben).

Od ove sezone puni naziv prevenstva je Alpe Adria International Motorcycle Championship, a neznatno promijenjen sustav natjecanja, na koji smo proteklih godina navikli u okviru Alpe Adria, objedinjuje pet klasa:Supersport 300, Superstock 600, Supersport, Superstock 100 i Superbike. Voze se dvije konkurencije od kojih je „Open“ za vozače iz cijelog svijeta, a „International“ za vozače u sustavu Alpe Adria. U sklopu AA boduje se i klasa Supersport 300 za FIME Europe Cup. Domaći motociklisti u hrvatskom prvenstvu zasebno još voze klasu 125 ccm Sport Production.


Martin Vugrinec (foto Lutec.r)

   
Nakon višegodišnje dominacije talijanskih vozača, posljednje desetljeće obilježili su motociklisti Češke, Slovačke, Poljske. Upravo oni i sada, poslije tri natjecanja na Grobnik stižu kao favoriti. Najviše se očekuje od Čeha Michala Fille, starog znanca grobničke staze koji je već nanizao šest pobjeda ove sezone, a najveći su mu izgledi da ostvari novi rekord staze. Zbog trenutnog bolničkog liječenja grobnički rekorder Marko Jerman morat će pričekati neku novu prigodu za povrat statusa najbržeg na našoj stazi. No, da i mi imamo svog asa dokaz je liderska, vodeća pozicija mladog novomarofljanina Martina Vugrineca u klasi Supersport. Ovaj izuzetni mladi i perspektivni vozač, sa zavidnim međunarodnim iskustvom, prošle je godine na grobničkoj stazi upisao pobjedu, pa se opravdano očekuje još jedan vrijedan vikend rezultat i učvršćenje vodeće pozicije. Novost sezone su i prijenosi utrke putem Youtube kanala Lutec Racing.

Slobodni treninzi voze se cjelodnevno u petak od 8 do 17 sati, dok su kvalifikacijski za startne pozicije na rasporedu u subotu od 8 do 12 sati. Prvi set od šest bodovnih utrka vozi se u subotu od 13 do 17 sati, a nakon jutarnjeg slobodnog treninga (warm up) od 8 do 10,20 sati nedjeljni je dan od 10,30 do 15,45 predviđen za drugu bodovnu utrku četvrtog bodovnog natjecanja ovogodišnje sezone Prvenstva Alpe Adria, koje je 1992. godine i začeto na Automotodromu Grobnik. Ljubitelji brzina dva će dana, uz besplatan ulaz, moći uživati u novim rekordnim vožnjama novim grobničkim asfaltom staze koja u rujnu bilježi svoji prvih 40 godina.

Miroslav KRPAN