7.Rally Železniki u Sloveniji

7.Rally Železniki u Sloveniji

PRODAN - RAŠTEGORAC (snimio M.Krpan)

MEĐU 80 POSADA SAMO DESET HRVATSKIH

Međunarodnim rallyjem u Sloveniji nastavlja se rally sezona, a među 81 posadom tek je 10 za bodove hrvatskog prvenstva

ZAGREB – Međunarodni „7.Rally Železniki“ u Sloveniji vozi se 24. i 25. srpnja u sedam različitih bodovnih konkurencija, među kojima su i Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske i Državno prvenstvo Hrvatske u raspisu Hrvatskog auto i karting saveza. Organizatoru, Športnom društvu Omikron plus, pristigla je 81 prijava iz šest zemalja, a na startu će brojem dominirati domaćini, Slovenci (40) čiji je favorit za pobjednika nacionalni prvak, jedan od ponajboljih relijaša ovih prostora mlađe generacije, Rok Turk koji u prestižnom „Hyundai i20 R5“ ove sezone nastupa s novim suvozačem Vilijem Ošlajom. Nanizao je ove godine već tri značajne pobjede, kod kuće u Velenju i Ajdovščini, te na gostovanju u Hrvatskoj, na kultnoj „Delti“.

Konkurencija na svih deset brzinskih ispita, duž 299,93 km itinerera, u okruženju gradića Železniki, što se smjestio sjeverozapadno od Ljubljane, bit će izuzetna. Stižu Mađari Antal Kovacs (Ford Fiesta R5), Janos Puskadi (Škoda Fabia Rally2 Evo), Nijemci Stefan Göttig (Škoda Fabia R5) i Herman Gässner (Mitsubishi Lancer Evo X R4), Austrijanac Lucas Dunner (Škoda Fabia R5) i brojni drugi, a neku od dobrih pozicija generalke pokušat će ostvariti i tri slovenska asa Aleš Zrinski (Ford Fiesta R5), Darko Peljhan (VW Polo RN4), kao i sve bolji mladi Marko Grossi (Peugeot 208 Rally4).

Ovaj slovenski rally relativno je kratak i blizu Hrvatske, pa je pomalo razočaravajuće da se prijavilo samo deset hrvatskih posada iz sedam kluba.Izglede za najbolji rezultat ima, poslije tek jednog rallya domaćeg prvenstva (Delta) vodeći dvojac Viliam Prodan i Zoran Raštegorac (AK Opatija Motorsport) u Ford Fiesti Rally4. Novi dobar rezultat očekuje i drugoplasirani PH ukupnog poretka i klase 2, najbolji junior Martin Ravenščak sa suvozačem Tomislavom Tomaškovićem (AKK Sveta Nedelja) u Ford Fiesti Rally4. Zanimljiv će biti i ogled vodećeg dvojca klase 3 hrvatskog prvenstva Opatijca Erisa Marottija (suvozač Marko Marotti) iz AK Opatija Motorsport i iskusnog Tomasa Hrvatina (suvozač Đani Simčić) iz AK Rijeka, obojice u Renault Clio RS 2.0.

Rally Železniki starta s najkraćim brzincem „Podlonk“ (8,20 km) u subotu od 16,45 sati, a slijedi drugi „Stari Vrh“ (14,30 km), koji se još jednom ponavljaju u večernjim satima. Sutradan od 9,47 sati kreće ciklus šest brzinaca, po tri puta na dvije lokacije: Sorica (11,60 km) i Dražgoše (8,60 km). Ukupno se vozi 105,60 km brzinskih ispita. Pobjedničku posadu na cilju, pored sjedišta općinske uprave, očekuje se u 16,11 sati.

Miroslav KRPAN