6. Rally Železniki u Sloveniji

6. Rally Železniki u Sloveniji

Rally Železniki 2018. - pobjednici

MEĐU 70 POSADA SAMO 9 HRVATSKIH

Međunarodnim FIA CEZ rallyjem u Sloveniji nastavlja se rally sezona, a među 70 posada tek je 10 za bodove PH

ZAGREB – Međunarodni „6.Rally Železniki“ u Sloveniji vozi se 28. i 29.lipnja u čak deset različitih bodovnih konkurencija, među kojima su i Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske i Državno prvenstvo Hrvatske u raspisu Hrvatskog auto i karting saveza. Organizatoru, Športnom društvu Omikron plus, pristigla je 71 prijava iz sedam zemalja, a na startu će brojem dominirati domaćini, Slovenci čiji je favorit za pobjednika nacionalni prvak, jedan od ponajboljih relijaša ovih prostora mlađe generacije, Rok Turk koji u prestižnom „Hyundai i20 R5“ nastupa s iskusnom i trofejnom suvozačicom Blankom Kacin. Nanizao je ove godine već tri značajne pobjede, kod kuće u Ajdovščini, te na dva gostovanja u Hrvatskoj, u Opatiji i Zagrebu, na kultnoj „Delti“. Jedni „poraz“ doživio je u Velenju gdje je iznenađujuću pobjedu u prvom rally nastupu ostvario izvrsni vozač kružnih utrka Boštjan Avbelj, sin nekada najuspješnijeg motokrosiste Jugoslavije Marjana Avbelja, a koji se i na ovom reliju pojavljuje na startu s visokim brojem „4“ u tandemu s Damjanom Andrejkom u jednom od sedam prestižnih R5 automobila „Škoda Fabia“. Konkurencija na svih deset brzinskih ispita, duž 258,06 km itinerera, u okruženju gradića Železniki, što se smjestio sjeverozapadno od Ljubljane, bit će izuzetna. Stiže slovački prvak Vlastimil Majerčak (Ford Fiesta R5), Mađari Janos Puskadi (Škoda Fabia R5) i Antal Kovacs (Ford Fiesta R5), a s „Peugeotom 208 T16 R5“ nastupit će još jedna znana slovenska posada Aleš Zrinski-Rok Vidmar. U elitnom razredu su i hrvatski favoriti, dvostruki državni prvaci, Mađari iz zagrebačkog AK Delta Sport, Krisztian Hideg i Istvan Kerek (Škoda Fabia R5).

Iako je ovaj slovenski rally relativno kratak, blizu Hrvatske, pomalo je razočaravajuće da se prijavilo samo deset hrvatskih posada iz četiri kluba. Uz Hidega tu su još klupski mu kolege posade Szilagyi-Varadi (Peugeot 208 R2), D.Krvar-F.Krvar (Alfa Romeo 145 2.0 QW), Locher-Jozsa (Peugeot 106 S16) i Poredski-Šivak (Škoda Fabia 1.4), dok tri posade brane boje vodećeg kluba hrvatskog prvenstva AK Opatija Motorsport: Prodan-Z.Raštegorac (Renault Clio R3), Butorac-Stiperski (Citroen C2 R2 Max) i Katić-Rubinić (VW Polo 1.4). Po jedna posada stiže iz AK Rijeka – T.Hrvatin-Pavlović (Renault Clio RS) i zagrebačkog AKK Zanatlija Vuković-Marinović (Škoda Fabia 1.4).

Poslije tri bovovanja PH, ove godine Hideg je nanizao tri pobjede, ukupnog poretka i klase 1, Prodan je vodeći klase 2, a na čelnim su pozicijama svojih klasa i Hrvatin i Katić. Svi osvojeni bodovi bit će im izuzetna „ljetna“ zaliha uoči nastavka prvenstva krajem rujna u još jednom slovenskom gostovanju u Novoj Gorici.

Rally Železniki starta s dva kratka „prolog“ brzinca u petak od 18,30 sati, dok se glavnina odvija u subotu od 8,40 sati na četiri različite lokacije osam brzinskih ispita. Pobjedničku posadu na cilju u poslovnoj zoni Češnjica očekuje se u 19,30 sati.

Miroslav KRPAN