59. utrka Prvenstva Alpe Jadran

59. utrka Prvenstva Alpe Jadran

0 468

150 MOTOCIKLISTA NA GROBNIKU

59. u nizu utrkom Prvenstva Alpe Jadran, najstarijeg, ali i jednog od najrenomiranijih regionalnih prvenstava na „starom kontinentu“ završiti će ovog vikenda, od 17. do 19. kolovoza motociklistička sezona na automotodromu „Grobnik“. Ovom će se utrkom obilježiti radno značajan jubilej 20 godina Alpe Adria Cupa kako se u začetku, u ranu jesen 1992. godine zvalo današnje Prvenstvo. Utrku, ujedno i kvalifikacijsku za Europsko prvenstvo u listopadu u Španjolskoj organiziraju Motoklub „Kvarner“ i „Automotodrom Grobnik“ d.o.o.

Čelni ljudi Automotodroma nisu krili zadovoljstvo do sada ostvarenim tijekom nepunih osam mjeseci ove godine.

-Iako djeluje nestvarno u ova teška vremena, ali ovogodišnja sezona za nas je izuzetno usješna. Održali smo više utrka od uobičajenog proteklih sezona. Bili smo domaćini dva svjetska prvenstva među kojima jedne za Grobnik sasvim nove moto discipline, potom dvije značajne međunarodne auto utrke i eto sada zaključujemo i sa drugom utrkom u nas tradicionalnog Alpe Jadran prvenstva začetog prije dva desetljeća upravo na našoj stazi. Dobro je za društvo u kojem živimo da ovo zna, financijski smo usprkos recesije stabilni, zadržana je glavnina tradicijskih sponzora, pristupili su nam još dvije lokalne zajednice Grad Opatija i Općina Matulji, interesa za suradnju ima, a očito je to na tragu naznaka investiranja na automotodromu što ga skoro očekujemo u revitalizaciji objekta i pripremi za Svjetsko prvenstvo superbike na kojem intenzivno radimo – s osmjehom na licu kazivao je Zdenko Šantić, direktor „Automotodrom Grobnik“ d.o.o.

– Posljednja službena utrka sezone na grobničkoj stazi okupiti će nešto više od 150 motociklista iz 12 europskih zemalja. Očekujemo sjajne vožnje tim više što je u gotovo svakoj klasi otvoreno pitanje prvaka, a poslije naše voze se još utrke u Slovačkoj i u Italiji, prvi puta na novoj stazi Adria Raceway kod Ferrare – istakao je Igor Eškinja, direktor utrke i vodeći hrvatski motociklistički stručnjak FIM-e Svjetske motociklističke federacije na tradicionalnom susretu s novinarima uoči utrke u riječkom Grand hotelu „Bonavia“.

Do prije samo koju godinu nezamislive su bile tablice rezultata u kojima ne prednjače ostvarenjem i brojem Talijani. Danas je „krvna slika“ sasvim suprotna. Prednjače Česi i uglavnom vozači Istoka. No, u elitu su se ugorala, iako manjim brojem nastupa i dva hrvatska asa. Prije svega Renato Novosel iz Moto kluba Križevci koji je trenutno treći klase 125 ccm sport production, te usamljeni vozač domaćina MK „Kvarner“ Riječanin Marko Erceg koji ima izgleda da dobrim plasmanom upravo na Grobniku poboljša trenutno peto mjesto klase SuperStock 1000. On će pokušati i u domaćem prvenstvu biti uspješniji od Talijana Andree Frescura koji nasdtupa za vodeći hrvatski klub MK Križevci. Novosel prednjači u PH klase 125 SP, dok je u klasi SuperStock 600 vodeći još jedan privremeni Križevčanin Talijan Luca Tommasini.

Neslužbeni treninzi su već u petak, dok su u subotu na rasporedu službeni treninzi u od 8 do 15,20 sati, da bi program zaključile tri bodovne utrke – prvo dvije oldtimera Prvenstva Alpe Jadran, a potom i Prvenstva Hrvatske. Nedjeljni program počinje u 9 sati slobodnim (warm up ) treningom, a osam bodovnih utrka na rasporedu je od 10,10 sati i potrajati će sve do 16 sati. Ulaznice su po 40 kuna. (m)

SIMILAR ARTICLES

0 314