44. Ina delta rally

44. Ina delta rally

ŠEBALJ - SABOL (AKK Sveta Nedelja) - snimio M.Krpan

KULTNA „DELTA“ NA TRADICIJAMA SLAVE

Prijavljeno 67 posada iz devet zemalja, bogat program prvog dana oko Velesajma – sudjeluje i Business VIP Kup, a iz Dugog sela stižu sudionici Delta oldtimer rallya

ZAGREB – Samo dan nas dijeli od okupljanja sudionika tradicionalne i u Hrvatskoj najstarije, te u nas jedne od najpopularnijih automobilističkih manifestacija.

Prvi dani lipnja rezervirani su uoči ovog vikenda za kultni 44. Ina delta rallya u organizaciji zagrebačkog Autokluba Ina delta, a pod počasnim pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića. Rally se boduje za FIA Europski rally trophy, Alpe Adria rally Cup, Prvenstvo Republike Hrvatske (dva bodovna natjecanja) i Otvoreno prvenstvo Zagreba (Regija Sjever HAKS-a). Posade stižu iz devet europskih zemalja: Hrvatske, Austrije, Italije, Slovenije, Češke, Mađarske, Velike Britanije i Njemačke. Suorganizatori manifestacije su Grad Zagreb i Ina – Industrija nafte d.d., ujedno glavni pokrovitelj. Na startu se očekuje 67 posada, a u dijelu programa, prvog dana, sudjelovat će i 12 sudionika Business VIP Kupa (Seat Cupra) čiji je nositelj zagrebački AKK Zanatlija.
Kultna hrvatska oktanska manifestacija jako je važna priredba za Grad Zagreb, istaknuto je na predstavljanju manifestacije.

-Zadovoljni smo prijavama iz brojnih zemalja, a višemjesečne pripreme realizirat će, tijekom dva naporna dana, više od 300 ljudi, ne samo našeg, već i više suradničkih klubova i brojnih tehničkih ekipa. Uz same vožnje znanim dionicama brzinskih ispita pobrinuli smo se i za zanimljiv program posebno na prostoru istočno od ZV-a i Inine zgrade u petak već nakon cereminijalnog starta od 16 sati pa do kasnih večernjih sati. Zbog odvijanja rallya dio prometnica na područjima Zagreba, Medvednice i Dugog Sela u određeno će vrijeme biti zatvorene za javni promet, pa molimo za puno razumijevanje građana, posebno vozača. Ipak, jednom je u godini ovako značajna automobilistička manifestacija uvrštena u FIA kalendar – istakla je Mirjana Šimek Bilić, direktorica Ina delta rallya
Itinerer ovogodišnje „Delte“, ukupne duljine 401,63 km, povezuje mnoge značajne punktove, prvog dana u petak 8.lipnja počinje tradicionalnim prologom kod sjedišta Ine, ukupne duljine 7,68 km, slijedi odlazak u Dugo Selo na povijesni Martin Breg koji se u duljiini 14,70 km vozi dva puta. Večer se zaključuje još jednim, praktično noćnim PBI Ina Zagreb 2 kod Velesajma.

Drugi dan, u subotu 9.lipnja karavana seli na obronke Medvednice, na brzince Sljeme (25,20 km), Laz (10,15 km) i Šestine (20,73 km), koji se svaki vozi dva puta. Na deset brzinskih ispita koji odlučuju o konačnim rezultatima otpada 156,92 km.

ŠEBALJ ŽELJAN OSME POBJEDE

Najtrofejnijem hrvatskom reli vozaču Zagrepčaninu Juraju Šebalju, koji će ove godine sa suvozačicom Majom Sabol, kao posada AKK Sveta Nedelja, nastupiti u prestižnom „Hyundai i20 R5“ pripala je čast startnog broja „1“. Sasvim zasluženo obzirom i na sedam dosadašnjih pobjeda na „Delti“, posljednja 2016.godine upravo u ovom sastavu. Samo broj više na „Škoda Fabia R5“ nosit će aktualni hrvatski prvaci, dvostruki, ujedno i prošlogodišnji pobjednici „Delte“, Mađari Krisztian Hideg i Istvan Kerek koji brane boje zagrebačkog AK Delta Sport, kluba koji nastupa s najviše, čak 12 posada. Ovoj dvojici naših asova suprotstaviti će se niz vrhunskih inozemnih vozača u još nekoliko „R5“ automobila ili pak Mitsubishi i Subaru, spremnih za postolje. Ako se obistini najava s liste prijava trebale bi nastupiti 43 hrvatske posade iz 14 klubova. Za sve je zanimljiv raspored ovogodišnje kultne „Delte“ koja se prvog dana za PH boduje kao zasebni sprint rally koeficijenta bodovanja 0,75, dok je drugi dan puni broj bodova kao drugo natjecanje.

„Delta“ je treće natjecanje ovogodišnjeg Državnog prvenstva u kojem vodi Hideg ispred Viliama Prodana koji ne nastupa, te Tomasa Hrvatina (AK Opatija Motorsport). Hideg je vodeći i u klasi 1, čelno mjesto klase 2 drži Sebastijan Bertol (AK Delta Sport), klase 3 Mateo Butorac (AK Opatija Motorsport), klase 4 Vladimir Poredski (AK Delta Sport), a klase 5 Denis Močibob (AK Buzet Autosport). Ekipno vodi, trenutno zasigurno najrelijaškija hrvatska družina Autokluba Delta Sport. Ipak, nakon kultne i uvijek teške „Delte“ mnoge će se stvari na ljestvicama PH promijeniti.

BOGAT DVODNEVNI PROGRAM

Verifikacija vozača i tehnički prijam automobila odvijat će se u petak od 8 do 11,45 sati u Edukacijskom centru Tokić (Slavonska avenija), a ceremonijalni start slijedi u 16,01 sati pored upravne zgrade INA Industrija nafte d.d. Prvi brzinac uz ZV starta u 17,14, a u Dugom Selu u 18,12 sati. Subotnje jutro kreće s prvim BI Sljeme u 9,59 sati, drugi „krug“ počinje u 14,33 sati, dok se pobjedničku posadu na ciljnoj ceremoniji i podjeli nagrada uz Inu očekuje u 18,30 sati.

Organizatori su se pobrinuli obogatiti prateći program. Tako će u petak u 18,31 sati iz centra Dugog Sela „ispod vure“ startati „Delta oldtimer rally“, na putu za Zagreb, ujedno bodovan za Otvoreno prvenstvo Zagreba za povijesna vozila na kojem se očekuje niz atraktivnih vozila proizvedenih davnih godina. Po dolasku kod Velesajma iza 20 sati vozit će ispit točnosti.

Brzinske ispite kod Velesajma vozit će i sudionici ovogodišnjeg Business VIP kupa u automobilima Seat Cupra u sklopu svojeg kalendara nakon nastupa na kružnoj utrci u Mađarskoj i brdskoj na stazi pored Skradina.

Miroslav KRPAN