40. Ina Buzetski dani 2021.

40. Ina Buzetski dani 2021.

Branko Bašić,Damir Rupena,Damir Kajin,Valmer Brenko i Marinko Krbavčić (snimio M.Krpan)

JUBILEJ UVELIČAVA 268 AUTOMOBILISTA

Praznik automobilizma još jednom u Buzet – „grad oktana“ dovodi europsku elitu vozača 13 zemalja

BUZET – Godinu za godinom, i tako od 5.rujna 1982.godine, stiglo se do jubilarnog 40.izdanja automobilističke utrke na brdskim stazama znane širom Europe, jedinstvenim imenom „Buzetski dani“, a sve u organizaciji neumornih entuzijasta i zaljubljenika u oktanski sport i brzine, okupljenih u Autoklubu Buzet.

U hrvatskoj automobilističkoj prijestolnici, pitoresktnom istarskom gradiću Buzetu, koji je svijetom, već četiri desetljeća, poznat po jednom spektakularnom oktanskom događanju sredinom rujna, poštuju tradiciju, pa su i ove godine, neovisno o nekim drugim planiranim susretima tijekom tjedna, okupili novinare u kultnoj gostionici Most obitelji Marinac, a uobičajeno to ne propušta niti prvi čovjek grada, ma tko god to bio. Prvi je puta u ulozi gradonačelnika Damir Kajin, vjeran pratitelj buzetskih automobilističkih utrka od samih začetaka.

-Autoutrka je zasigurno jedna od najljepših promocija Grada Buzeta.Organizira se 40 godina, a prva je, pamtim, bila kada sam se vratio iz vojske.Vrijeme prolazi, mi starimo, ali s tom je utrkom svih godina grad bio mlad, bit će i ubuduće.Hvala svima koji su dali sebe u organizaciju ovako značajne međunarodne manifestacije, Grad im je zahvalan, a hvala i sudionicima iz 13 zemalja koji će uveličati naš ovogodišnji jubilarni susret i utrku – kazao je Damir Kajin.

-Utrka se provodi uz poštivanje svih epidemioloških mjera, kako za vozače, njihovu pratnju, organizatore, tako i gledatelje, kojih se ove godine, uz poštivanje Covid mjera, očekuje duž staze u znakovitom broju. Ipak, poštujući zacrtano organizirane su tri pozicije gledanja i navijanja – zona starta na Mostu, znana i popularna Komušćica, jedan od najvatrenijih zavoja europskih utrka i pozicija nekadašnjeg cilja u Svi Svetima – istakao je Valmer Brenko, član Organizacijskog odbora utrke „40.INA Buzetski dani 2021.“.
Organizator se pobrinuo da brzi antigenski test na Covid-19, u dane održavanja manifestacije, petak,subotu i nedjelju, svi kojima je potreban, isti mogu učiniti, uz cijenu 50 kuna, na lokaciji benzinske postaje Crodux na istočnom ulazu u grad. Obvezjući dokument za bilo koga tko će biti na utrci Buzetski dani su ili Covid putovnica, ili preboljenje korone ili negativni test.

Trodnevni program ovogodišnjih „40.INA Buzetski dani 2021.“ odvijat će se od 17. do 19.rujna.

Utrka je već tradicionalno završni bodovni ogled najboljih vozača Starog kontinenta u okviru FIA Prvenstva Europe na brdskim stazama, a boduje se i za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone za povijesna vozila, te državna prvenstva Hrvatske i Slovenije.

-Primili smo ukupno 268 prijava iz Hrvatske, Slovenije, Češke, Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Švicarske, Srbije, Poljske, Mađarske, Slovačke i Francuske. Među njima je 218 u bodovnim konkurencijama, od čega 52 vozača za europske bodove. Na startu očekujemo čak 20 suvremenih i osam povijesnih formula i prototipova. Stižu svi najbolje rangirani vozači ovogodišnje sezone, tako da će borba za svaku poziciju, pobjedničko postolje i pokal biti nemjerljiva – kazuje dugogodišnji direktor utrke Branko Bašić, ujedno prvi pobjednik prve buzetske utrke prije 40 godina.

Ovog tjedna duž dionice Most – Peničići, duge 5.001 metar obavljaju se završni radovi pripreme staze i svih infrastrukturnih, a posebno sigurnosnih elemenata neophodnih za ovako značajnu, u Hrvatskoj najdugovječniju brdsku utrku i jednu od oktanskih manifestacija koju je tijekom protekla četiri desetljeća posjetilo na desetke i stotine tisuća ljubitelja brzina. Vozači i njihova pratnja bit će smješteni u tri servisna parkirališta:Most,Mašimova Škuja i Vodovod, treninzi su na rasporedu u subotu, a dvije bodovne utrke u nedjelju.

-Dočekali smo ovaj znakovit jubilej s velikim brojem sudionika i vrhunskim automobilima.Kud sreće da nas i vrijeme posluži, da padne rekord star već četiri godine, što bi bila lijepa čestitka svima nama koji živimo uz utrku – zaključio je susret s novinarima Damir Rupena, predsjednik Autokluba Buzet i predsjednik Organizacijskog odbora utrke.

Miroslav KRPAN