40.CROATIA RALLY – STARTA JUBILARNA CROATIA

40.CROATIA RALLY – STARTA JUBILARNA CROATIA

0 700

U Poreču su u završnoj fazi pripreme za najveću i najstariju hrvatsku automobilističku manifestaciju – jubilarni 40.Croatia rally što se na području Istre i Kvarnera od 26. do 28. rujna održava u organizaciji Hrvatskog auto i karting saveza. Deseto ovogodišnje bodovno natjecanje FIA Prvenstva Europe u rallyu okupiti će 98 posada iz 17 zemalja Europe, ali i posade iz Južnoafričke Republike i Australije. Uz euro bodove rezultati se boduje i za FIA Prvenstvo Srednjeeuropske zone (CEZ), Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske, Državno Prvenstvo Hrvatske, Otvoreno prvenstvo Slovenije, Pokalno prvenstvo AŠ 2005 i Šampionat Republike Srbije.

Već drugi dan istarskim cestama brojne posade koje su već pristigle u Hrvatsku upoznaju dionice brzinskih ispita što ih u petak i subotu očekuju na sedam različitih lokacija dugih po 15, odnosno dvije po 30 km. Ukupni itinerer u tri dana dug je 660,29 km od čega 239,72 otpada na brzinske ispite. Ceremonijalni start je sa porečkog Trga Slobode u četvrtak u 17,01 sat, a sat kasnije na velikom parkiralištu pored sportske dvorane Žatika starta i prvi BI Poreč duljine 1,7 km na improviziranoj stazi. Na istu će se stazu „preživjele“ posade vratiti neposredno pred ulaskom u cilj u subotnje poslijepodne sa startom u 16,30 sati. U petak se voze tri dionice Boljun ( start u 10,19 i 15,33 sati) , Učka (10,52 i 16,06) i Brest (12,15 i 17,29), svaka po dva puta. Sve sudionike, ali i ljubitelje „kraljice“ automobilizma očekuje zanimljiv program po silasku sa Učke u Opatiju gdje će se uz regrouping reli posada održavati cjelodnevni Auto moto Show Opatija 2013. čiji jer realizator AK Opatija Motorsport, a domaćin Grad Opatija. Biti će izloženo niz novih, ali i povijesnih, te sportskih automobila, kartinga  i motocikala, među kojima i neki rariteti formula 1 i pobjedničkih motocikala još iz vremena legendarne staze Preluk.

Subotnji program predviđa šest novih brzinaca u sjevernoj Istri i to  Butoniga (start u 9,59 i 13,23 sati), Buzet (10,22 i 13,46 sati) i Salteria (10,55 i 14,19 sati). Posebno zanimljiv biti će BI Buzet koji se većim dijelom vozi dionicom  buzetske brdske utrke ali u kontra smjeru. Najuspješnije posade očekuju se na cilju u Poreču (Trg Slobode) u 17,30 sati.

Počasni pokrovitelj je Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović. Partner HAKS-a i promotor Croatia rallya je talijanska tvrtka United Business Sport&Events koja tijekom rallya priprema niz spektakularnih večernjih i noćnih programa za brojne ljubitelje rallya, dok je tehnički izvoditelj manifestacije Automobilistički savez Primorsko-goranske županije u suradnji sa brojnim klubovima cijele Hrvatske.

Statistika je izuzetna  98 posada, 17 zemalja, najbrojnije hrvatske posade sa 29 prijavljenih, a slijede Slovenci sa 21 automobilom, nastupa 18 marki automobila među kojima su najzastupljeniji Citroeni (14) te Škoda i Mitsubishi sa po 13. Osam je prestižnih automobila S2000, a k tome još 20-tak Mitsubishi Lancera i Subaru. Euro elitu predvodi  vodeći ove sezone u FIA ERC-u Čeh Jan Kopecky sa suvozačem Pavelom Dreslerom, a domaću jedini sudionik, a čak trostruki pobjednik nekog od dosada 39 održanih Zagrepčanin Juraj Šebalj uz suvozača Tonija Klinca.

Miroslav KRPAN