40.CROATIA RALLY – ISTRA CENTAR EUROPSKOG RALLYA

40.CROATIA RALLY – ISTRA CENTAR EUROPSKOG RALLYA

0 564

Poslije višemjesečnih priprema privedeni su kraju organizacijski poslovi za najveću i najstariju hrvatsku automobilističku manifestaciju. Na području Istre i Kvarnera od 26. do 28. rujna u organizaciji Hrvatskog auto i karting saveza održava se jubilarni 40. Croatia rallyu, deseto ovogodišnje bodovno natjecanje FIA Prvenstva Europe u rallyu. Manifestaciju su u opatijskom hotelu Milenij na konferenciji za novinare predstavili čelni ljudi glavnog organizatora na čelu s predsjednikom HAKS-a Matkom Bolančom, a priključili su im se Fernando Kirigin, zamjenik opatijskog gradonačelnika i Igor Puž, predsjednik AK Opatija Motorsport u ime realizatora programskih sadržaja na Učki i opatijskoj Slatini, te Valter Grbić, predsjednik Automobilističkog saveza PGŽ u ime tehničkog realizatora.

Preteča danas jubilarnog rallya startao je davne 1974. godine u Delnicama imenom „Delta“ kojeg je sve do 2009. organizirao zagrebački Autoklub „Delta“, da bi od 2010. godine organizacijski „Croatia rally“ preuzeo prvo HAKS, a potom i riječki autoklub „M.R.C. Sport“ s centrom zbivanja u Rijeci i okolici. Ovogodišnji rally kao slijednik kontinuiteta, u europskom bodovnom sustavu osmu godinu u nizu, organizacijski ponovo preuzeo Hrvatski auto i karting savez i seli na istarski poluotok. Poreč će biti centrom europskog rally sporta. Start i cilj na porečkom Trgu Slobode, a tri dana vožnje itinererom dugim 654 km kretat će se 90-tak očekivanih posada iz cijele Europe. „Croatia rally 2013.“ boduje se i za FIA Prvenstvo Srednjeeuropske zone (CEZ), Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske, Državno Prvenstvo Hrvatske, Otvoreno prvenstvo Slovenije, Pokalno prvenstvo AŠ 2005 i Šampionat Republike Srbije. -Izuzetan značaj manifestacije pridaje se promociji tim više što je Eurosport promotor cjelokupnog FIA ERC-a i iz Hrvatske će se emitirati više od dva sata programa vezanog uz ovaj prestižni domaći oktanski događaj. Uz to posebne emisije i direktne prijenose priprema i Hrvatska radio televizija.

Istra i Poreč, turizam i gospodarstvo ovih prostora prepoznali su značaj „kraljice“ oktanskog sporta i pružili nam veliku pomoć, kao i Grad Opatija koji se aktivno uključio u višednevni program – istakao je Bolanča. Predviđa se 14 brzinaca na sedam različitih lokacija čija je duljina 240 km. Zasigurno će najkraći BI biti prvi neposredno po startu i posljednji uoči cilja što će se voziti na porečkom parkiralištu pored sportske dvorane Žatika. Uz brojne dionice istarskih cestica kojima su do sada prolazili brzinski ispiti većine rallya na poluotoku Istre u različitim kombinacijama voziti će se i BI Učka kojim će u dva navrata euro rallyjaši stići na kraći „odmor“ u Opatiju. Upravo su se u tom dijelu organizacijski priključili Grad Opatija kao domaćin i domicilni Autoklub „Opatija Motorsport“, klub vrsnih rally asova, koji na Učki, ali i opatijskoj Slatini pripremaju vatrenu dobrodošlicu najboljim relijašima Europe i posebni cjelodnevni „Opatija auto moto show“ u petak 27.rujna uz prezentaciju auto noviteta, ali i sportskih rariteta. Croatia rally nije jedino FIA događanje što će se u tom tjednu održati u Hrvatskoj. Dubrovnik će biti domaćinom sjednice FIA World Motor Sport Councila, odnosno svjetske automobilističke vlade na čelu sa predsjednikom FIA Jeanom Todtom. Uz to na Stradunu će biti prezentacija FIA Action for Road Safety, međunarodne manifestacije pod okriljem Ujedinjenih naroda. Program predviđa da dio sudionika dubrovačkog FIA summita prisustvuje posljednjim satima 40.Croatia rallya.

Počasni pokrovitelj obje manifestacije je Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović. Partner HAKS-a i promotor Croatia rallya je talijanska tvrtka United Business Sport&Events koja tijekom rallya priprema niz spektakularnih večernjih i noćnih programa za brojne ljubitelje rallya. Prijavljeno je 98 posada iz 17 zemalja, među kojima i iz dalekih Australije i Južnoafričke Republike. Euro elitu predvodi vodeći ove sezone u FIA ERC-u Čeh Jan Kopecky, a domaću jedini sudionik, a pobjednik nekog od dosada 39 održanih Zagrepčanin Juraj Šebalj koji je upisao tri pobjede na ovoj najjačoj rally manifestaciji u nas. Posade će upoznavati staze tijekom predstojećeg utorka i srijede, verifikaciju obaviti 25.rujna u sportskoj dvorani Žatika, a sutradan uoči starta koji je u 17 sati sa Trga Slobode u Poreču moći odraditi i posljednji trening trkaćim automobilima nadomak Poreča na dionici kod Mugebe. Prve večeri vozi se i prvi brzinac, a slijedeća dva dana po dva puta svaki od tri dnevna brzinska. Pobjednike se u Poreču očekuje u subotu oko 17,30 sati. (m)