37. BUZETSKI DANI

37. BUZETSKI DANI

VILIAM PRODAN (AK Opatija Motorsport) - snimio M.Krpan

UTRKA PRESTIŽA I TRADICIJE

Vikend hrvatske perjanice i Praznika automobilizma, kultne utrke za koju su pristigle 232 prijave uz 12 europskih zemalja za završnicu prvenstva Starog kontinenta

BUZET – Sredinom rujna mjeseca, i tako već 37 godina u kontinuitetu, pitoresktni gradić Sjeverne Istre diše svim plućima za jedinstven oktanski spektakl koji je u kartu automobilističkih zbivanja upisan još davnog 5.rujna 1982. godine kada je održana prva utrka pod imenom „Buzetski dani“. I priča tako traje dan danas. Iz godine u godinu bolja i uspješnija, brojem sudionika najbrojnija u regionalnom okruženju, posjetiteljima posebno privlačna, jer upravo su oni, vjerni ljubitelji brzina, oktana, adrenalina od buzetske utrke stvorili kult kakvog je teško doseći. Tri se dana živi „brzo i rekordno“ 24 sata na dan. Danju trenira i vozi, noću „pričaju priče“ u svim oblicima,… Jedan je Buzet, jedinstven. Zato ovog vikenda, od 14. do 16. rujna svi putovi vode u Istru. Na stazi Most – Peničići, na čijoj je duljini od 5.001 metar i ove godine učinjen izvjestan napredak u sigurnosnom aspektu, kao i obično, očekuje se novi rekord. Sada važeći 2:04,689 minuta prosječnom brzinom 144,388 km/sat, star je tek godinu dana i njegov je vlasnik Talijan Christian Merli u prototipu „Osella FA 30“, ove godine osvajač naslova prvaka Europe Kategorije II (formule i prototipove). Titulu je osigurao prije desetak dana u Ilirskoj Bistrici, pa u Buzet ove godine niti ne dolati. Nakon devetogodišnje dominacije na „krovu Europe“ „skinuo“ je sunarodnjaka Simonea Faggiolija koji stiže u Buzet, koji će ići na „novi rekord“, vratiti nekad zasluženo na stazi koju izuzetno voli i cijeni.

U uvijek atraktivnim i brzim bolidima, formulama i prototipovima, kojih će u modernoj i povijesnoj verziji na buzetskoj stazi biti čak 31, od deset prvoplasiranih FIA Prvenstva Europe stiže njih sedam. Sve as do asa, zato vrijedi „začepiti uši“ i širom otvorenih očiju uživati u nevjerojatnim prolascima vijugavom buzetskom stazom. To kako oni prođu među kućama u selu Marinci, kako protutnje kroz jedinstveni i najbolji europski gledališni zavoj Komušćicu, vrijedi isključivo doživjeti uživo.

U završnicu Europskog prvenstva Kategorije I (turistička vozila) čak devet od deset prvoplasiranih stiže u Buzet, predovđenih novim prvakom Europe Čehom Lukasom Vojačekom, koji je ove godine nanizao deset pobjeda.

Hrvatski praznik automobilizma ne propuštaju niti domaći vozači. Već smo odavno ocijenili da iz svih garaža zbog „utrke prestiža“ izlaze svi automobili koji su na kotačima i koji mogu voziti. Čak 96 hrvatskih vozača iz 28 klubova stiže na preposljednju bodovnu utrke Prvenstva Republike Hrvatske koje je u Kategoriji I ove sezone najneizvjesnije u posljednjem desetljeću. Sa četiri boda prednosti, s dvije ove sezone osvojene pobjede (Sljeme i Ilirska Bistrica) kao lider prvenstva stiže Delničan Bojan Juranić, član AK Opatija Motorsport u vrhunski pripremljenom „malenom, ali paprenom“ Renaultu Clio Sport. Za vratom mu puše Denis Nišević (AK Župa Dubrovačka) u Renaultu Megane. No, na pobjedu u Buzetu računaju i Tomislav Muhvić (AKK Petar Klepac, Mitsubishi Lancer EVO IX), državni prvak Domagoj Pereković (AKK Zanatlija Zagreb, Mitsubishi Lancer EVO IX) i Dejan Dimitrijević (AKK Velika Gorica, Seat Leon), koji bodovno još uvijek konkuriraju za završno postolje državnog prvenstva, pa i naslov, a imali su i pobjeda i odustajanja u „čudnoj“ sezoni. Tri asa u Buzet stižu s namjerom da vodećima pomrse račune, a stižu u prestižnim R5 automobilima. Najtrofejniji hrvatski rally as Zagrepčanin Juraj Šebalj (AKK Sveta Nedelja,Hyundai i20 R5), Buzećanin, nekada izvrstan brdaš, sada i relijaš Viliam Prodan (AK Opatija Motorsport, Škoda Fabia R5) i prvi Riječanin u ovom vrhunskoj grupaciji automobila R5 Mario Jurišić (AK Župa Dubrovačka), ove godine pehist na brdu, a nekadašnji prvak, dolazi s „Ford Fiestom R5“. Poslastica za pet !

I samo riječ dvije o hrvatskim povijesničarima. Već osiguranim naslovom novog prvaka Hrvatske, koji mu donosi treću „Zlatnu kacigu HAKS-a“, ali i jedinstveno prestižno i najviše priznanje „Dijamantnu kacigu“ u Buzetu svoju posljednju i oproštajnu službenu utrku za bodove vozit će Matuljac Mladen Sigurnjak, član AK Učka Sport na „posudbi“ u Autoklubu Opatija. Bit će slavlja,…. U Buzetu su se opraštali samo najveći !

Buzetska utrka uz FIA Prvenstvo Europe, FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone za povijesna vozila, boduje se za državna prvenstva Hrvatske, Slovenije i Austrije, te Alpe Adria HCC. Organizator utrke je Autoklub Buzet, vozači s vozilima smješteni su u tri parka – Cimos, Mašimova škuja i Vodovod, treninzi se voze u subotu od 9,30 sati, a bodovne utrke u nedjelju od 9 sati. Cijena ulaznice je 40 kuna. Proglašenje najboljih u večernjim je satima u Mašimovoj škuji.

Miroslav KRPAN