37. BUZETSKI DANI – FIA Prvenstvo Europe

37. BUZETSKI DANI – FIA Prvenstvo Europe

Bašić, Žulić, Rupena, Brenko i Krbavčić na pressici (foto AP)

BUZET SPREMAN ZA NOVI OKTANSKI SPEKTAKL

BUZET – Istog dana, utorkom u tjednu uoči perjanice hrvatskog oktanskog sporta, novinarima je predstavljeno 37. izdanje najveće, najstarije brdske i najznačajnije domaće automobilističke manifestacije „Buzetski dani“, svojevrsnog Praznika automobilizma. U kultnoj Gostioni Most obitelji Marinac, novinarima su govorili članovi Organizacijskog odbora o svemu što krasi ovaj istinski oktanski spektakl u organizaciji Autokluba Buzet, nastao danas davne 1982.godine.

-Mi žitelji Buzeta i okruženja ponosni smo na događaj koji je obilježio dugi period novije povijesti. Utrka Buzetski dani sastavni je dio višednevnog bogatog i sadržajnog programa Dana Grada Buzeta, koja je sada već niz godina u okviru „Subotine“ zadržala svoj izvorni naziv, godinama već brend oktanskog sporta Starog kontinenta. Zadovoljstvo mi je biti okružen istinskim zaljubljenicima u ovaj sport, za što mogu iskreno i subjektivno kazati – nema veće sportske priredbe. Uz grad tartufa ravnopravan nam je i brend automobilizma, a dokaz tomu je i podatak da su već mjesecima termini oko utrke bukirani u svim turističkim objektima šireg buzetskog okruženja. Čestitam svima koji se trude ovo manifestaciju provesti po najvišim standardima, što ime našeg Buzeta tako svrstavaju u vrh europskog auto sporta. Sudionicima želim uspješne i rekordne vožnje, a gledateljima užitak u svakom trenutku tijekom boravka u našem kraju – kazao je Siniša Žulić, gradonačenik domaćina Grada Buzeta.

-Od prije koju godinu bilježimo rekordan broj prijava, iznad 200. Ove godine iz 12 zemalja, na posljednju utrku Prvenstva Europe, prijavilo se 232 vozača. Iako nam ne stiže novi europski prvak i aktualni rekorder naše staze Talijan Christian Merli, zato stiže višestruki pobjednik i nekad rekorder Buzeta, deveterostruki europski prvak Talijan Simone Faggioli. Vjerujemo u činjenicu da mu nastup ne ovisi o naslovu, pa će neopterećeno ući u boj za svaku tisućinku kako bi vratio rekord staze uz svoje ime, staze koju obožava i cijeni kao jednu od zahtjevnijih u Europi. Raduje i podatak da su među sudionicima čak 93 hrvatska vozača, državno prvenstvo je nikad neizvjesnije, a upravo Buzet kao pretposljednja stepenica u sezoni može puno toga odlučiti – riječi su najdugovječnijeg direktora jedne utrke u nas Branka Bašića koji je već 24 godine na čelu tima. Vrijedi istaknuti da je prve godine buzetske utrke bio i prvim pobjednikom kao izvrsni automobilistički as.

U tjednu uoči natjecateljskog vikenda (14.- 16.rujna) obavljaju se završni radovi duž dionice Most –Peničići duge 5.001 metar, na pojedinim dijelovima postavljen je novi asfaltni sloj, novih je dvostrukih zaštitnih branika stotinjak metara, a posebna je pažnja posvećena sigurnosti kako sudionika tako i gledatelja kojih se uobičajeno očekuje desetak tisuća, o čemu je govorio tajnik utrke Marinko Krbavčić.

-Utrka ima tradiciju, 37 godina od čega već 12 puta za bodove Starog kontinenta. Održalo nas je zajedništvo i entuzijazam podržan prvenstveno Gradom Buzetom, ali i nizom kako većih, tako i manjih sponzora i donatora. Od većih moramo istaknuti INA Industriju nafte dd, Bina Istru, Savez sportova Istarske županije i Tokić d.o.o. – riječi su doajena među predsjednicima, prvog čovjeka Autokluba Buzet Damira Rupene.

I ove se godine vozi još za bodove FIA CEZ za povijesna vozila, te državna prvenstva Hrvatske, Austrije i Slovenije u svim kategorijama i raspisima, kao i Alpe Adria Cup.

Da buzetske utrke nisu samo subotnji treninzi i nedjeljne bodovne vožnje, dokaz su riječi člana Organizacijskog odbora Valmera Brenka koji se dotaknuo pratećih sadržaja.

-Novost nam je ove godine manifestacije „Škola sigurnosti“ u petak, 14.rujuna od 9,30 do 14 sati posvećena prvenstveno najmlađima, a s ciljem povezivanja utrka sa sigurnim prometovanjem u svakodnevnici. Dovodimo simulator prevrtanja i poligon sigurne vožnje, isprobavat će se „pijane“ naočale, provoditi konzultativni brzi tehnički pregled, prikazati predstava za djecu o prometnim problematikama. Uobičajeno ostaje, istog dana, već gotovo uvriježena Parada vozila na Trgu Fontana od 17.30 do 19 sati,a jedan od sponzora Ina će na svojoj postaji provoditi zanimljive akcije za korisnike usluga s prigodnim poklonima.

Petak je uobičajeno dan administrativnih poslova za vozače, tehničkog prijema vozila i verifikacije što se odvija u zoni Komunalnog poduzeća Park. Cijena dvodnevne ulaznice za vikend je skromnih 40 kuna za spektakl kakvog u nas, ali i većem dijelu Europe gotovo nema. Osigurane su zone za gledatelje, mogućnost prijevoza autobusom do mjesta za gledanje, ove godine prijenos u živo s više kamera putem Kreator TV i Yuoutub kanala, te TV Istre. Očekujući najavljeno lijepo vrijeme vikend će zasigurno privući veliki broj ljubitelja brzina na najveći hrvatski Praznik automobilizma.

Organizatori su istakli vrijednu pomoć brojnih lokalnih subjekata, ali i poseban značaj medija koji ovu priredbu uspješno prate i promiviraju kroz sve oblike priopćavanja, čime ista dobiva na još većem značaju. Tome u prilog ide i kontinuitet, danas rijedak, susreta s novinarima, uvijek na istom mjestu i u isto vrijeme.
„Buzetski dani“ su jedni i – jedinstveni.

Miroslav KRPAN