36. Rally Saturnus – u Sloveniji i Hrvatsko Prvenstvo

36. Rally Saturnus – u Sloveniji i Hrvatsko Prvenstvo

0 448

Najstarija i najznačajnija slovenska automobilistička priredba odvija se ovog vikenda na širem području oko Ljubljane. U organizaciji Auto sportskog društva „SA-I“ od 10. po 12. svibnja 80 posada iz deset europskih zemalja sudjelovati će na 36. Rallyu Satrurnus, bodovnom natjecanju FIA Europskog kupa (koeficijent 10), Prvenstva Srednjeeuropske zone (CEZ), Mitropa Rally Cup i Otvoreno državno prvenstvo Slovenije i Prvenstvo Hrvatske. Rally začet davne 1978. godine startao je u Ljubljani, gdje se u cijelosti na širu okolicu glavnog grada itinererom dugim 382,46 km vratio upravo ove godine. Natjecatelje očekuje niz novih brzinskih ispita čija je ukupna duljina 193,07 km raspoređenih u 11 brzinaca na šest različitih lokacija.

humrus

Višegodišnju pobjedničku dominaciju inozemnih posada, prvenstveno Čeha prošle je godine očito samo nakratko prekinuo slovenski prvak Alex Humar pobijedivši tada sa vrhunski pripremljenom Škoda Fabiom S2000. No, ove godine Slovenija nema „top“ favorita, bolje rečeno vrhunski automobil s kojim bi netko od domaćih šampiona mogao ispijati pobjednički pjewnušac. Stoga se favoritima smatraju njemačko-austrijski tandem Hermann Gässner junior i Ursula Mayrhofer u vrhunskom Mitsubishiu Lanceru EVO X i ukrajinska posada Alexander Saliuk-Yevgen Chervonenko za upravljačem Škoda Fabie S2000. Uz mlađeg Gässnera voziti će i njegov otac imenjak, a visoki startni broj zaslužio je mađarski internacionalac Janos Szilagyi koji sa suvozačem Botondom Csanyijem u Lanseru EVO IX brani boje zagrebačkog Autokluba „Delta Sport“.

Mađari su jedna od skromnih osam hrvatskih posada koje su prijavile nastup u Sloveniji na natjecanju koje se ove sezone poslije petogodišnje pauze boduje za hrvatsko prvenstvo na teritoriju susjedne nam države. Veliki izgledi za dobar ukupni rezultat i moguću domaću pobjedu u PH pridaju se i trenutno poslije pobjede u Kumrovcu i drugog mjesta u Beogradu porečko-zagrebačkom tandemu Daniel Šaškin-Damir Bruner (AK D.T. Poreč) koji nastupaju sa Mitsubishi Lancerom EVO IX R4. Od hrvatskih posada očekuje se dobar rezultat i od ove godine sudionika Mitropa Rally Cupa i Otvorenog slovenskog prvenstva posade AK Opatija Motorsport Buzećanina Viliama Prodana koji sa Zagrepčaninom Zdravkom Draženovićem nastupa u „Citroenu C2 R2 MAX“ koji su na nedavnom Lavantal rallyu u Austriji osvojili izvrsno treće mjesto Divizije II. Posebnu pažnju plijeniti će brojna povijesna vozila među kojima treba istaknuti nastup legendarne Lancie Stratos, Porschea 911 Turbo ili pak Škode 110 Rally, nekadašnjeg pobjedničkog automobila Saturnusa.

IMG_3702

Administrativne poslove verifikacije i tehničkog prijama posade će odraditi u petak 10.svibnja u Sportskom centru Stožice gdje je i baza ovogodišnjeg rallya. Ceremonijalni start je u Stožicama u 16 sati, a u neposrednoj blizini vozi se i prvi „superspecial“ duljine 3,45 km sa startom u 19 sati. Subotnji program objedinjuje dva puta vožnju na brzincima Jance (17,55 km), Metnaj (10,16 km) i Višnja Gora (29,50 km) sa prvim jutarnjim startom u 10,33 sati, a ulaskom prvog vozila u park Stožice oko 18 sati. Nedjelja ima dva kruga brzinaca i to Krtina (12,10 km) i Moravče (25,50 km) sa startom ujutro u 10,20 sati, a pobjedničku se posadu očekuje na ciljnoj rampi u 14,43 sati.

Gotovo četiri desetljeća Saturnus rallya u Sloveniji pažnje su vrijedna automobilistička tradicija pa organizatori i ove godine uz staze očekuju više od 20 tisuća ljubitelja kraljice auto sporta. (m)