31. Buzetski dani – Deseti puta za europske bodove

31. Buzetski dani – Deseti puta za europske bodove

0 480

NIZ NOVOSTI U BUZETU

Buzetski dani su najstarija brdska utrka u Hrvatskoj. Ove godine slave desetu godinu otkako su uvršteni u kalendar Prvenstva Europe. Riječ je o najmasovnijoj domaćoj auto utrci kada je riječ o natjecateljima, ali i publici. “Buzetsko brdo” sa startom na Mostu i ciljem u Peničićima godišnje pohodi i do 15 tisuća gledatelja. Opremljenost vozila i iskustvo ovdje “testira” 180-ak vozača iz desetak europskih zemalja. Tradicionalno ugošćuje najbolje hrvatske i europske vozače. Većina vozača koji i ne voze cijelu “sezonu” za Buzetske dane svog bolida izvade iz garaže.

Nepunih mjesec dana dijeli nas do Europskog prvenstva u brdskim auto utrkama 31. Buzetskim danima. Pripreme su u punom jeku, a predstavnici organizatora Auto moto kluba „Buzet“ u Puli su održali prvu od niza konferencija za medije. Počasni pokrovitelj utrke i ove je godine predsjednik Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Josipović, a među brojnima utrku podržavaju Grad Buzet i Savez sportova Istarske županije.

– Riječ je o zadnjoj, jedanaestoj utrci u kalendaru Europe i osmoj u Prvenstvu Hrvatske. Utrka se boduje se za prvenstvo Europe, Hrvatske, Slovenije, povijesnih vozila i Auto i karting lige Zapad. Recesiji unatoč, očekujemo isti broj vozača kao i proteklih godina. Rok za prijavu je 4. rujna kada ćemo znati konačnu brojku – kazao je Branko Bašić, direktor utrke, svjevremeno i sam uspješan natjecatelj, višestruki državni prvak i vozač sa najvećim brojem pobjeda na svojoj buzetskoj stazi.

Osam utrka europskog prvenstva je za nama i to u Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu,Češkoj, Italiji, Slovačkoj i Fancuskoj. Preostale su još jedna u Švicarskoj i Sloveniji.

Titulu pobjednika kategorije II (formula) već je osigurao aktualni prvak Talijan Simone Faggioli, prošlogodišnji pobjednik Buzeta, koji je pobijedio na čak sedam od ukupno osam održanih utrka. S obzirom da je prošle godine najavio povratak u Buzet organizatori se nadaju i njegovom nastupu. U kategoriji I (sportska vozila) vodi Dušan Borković iz Srbije.

-I ove se godine značajna pažnja pridaje sigurnosti. U tom pogledu postavit će se novih 100-injak metara zaštitne ograde. Također, preasfaltirat će se 500-injak metara dionice na kojoj se vozi utrka – istakao je Damir Rupena, predsjednik AMK Buzet.

Valmer Brenko član Organizacijskog odbora otkrio je neke od novina, a koje će zasigurno atraktivnošću privući ljubitelje mirisa oktana. U Buzetu će se, naime, po prvi puta na startu naći i helikopter, što će po promotivnim cijenama omogućiti pogled utrke iz zraka. Let u trajanju od 15-ak minuta stoji 80 eura. Helikopter ima još jedan, daleko važniji zadatak, a to je da u slučaju nezgode interventne službe brže i efikasnije djeluju. Medijima će biti omogućeno fotografiranje i snimanje iz istog.

– Imamo i službenu potvrdu da u Buzet dolazi Mate Rimac, vozač s najbržim elektro automobilom na svijetu potvrđenim od krovne automobilističke federacije FIA-e. Rimac je inače konstruktor elektro automobila. U Buzet dolazi s posebno pripremljenim BMW-om 3 – otkrio je Brenko.

Buzetski dani počinju 14. rujna tehničkim prijemom i verifikacijom vozila. U subotu, 15. rujna u 10 sati starta prvi, a u 14 drugi trening. Nedjelja je rezervirana za dvije službene vožnje. Prva je na rasporedu u 9, a druga u 13,30 sati. Proglašenje je predviđeno za 18 sati. Planiran je i zabavni program koji će se obilježiti u sklopu 35. godišnjice postojanja Buzetske pivovare dugogodišnjeg vjernog partnera Organizatora. (m)

Snimci: A.P., M.K.