31. Buzetski dani 2012.

31. Buzetski dani 2012.

0 513

194 PRIJAVA, OD TOGA 21 FORMULA

U sjedištu Hrvatskog auto i karting saveza u Zagrebu održana je jedna u nizu konferencija za medije povodom održavanja 31. Buzetskih dana, najstarije brdske auto utrka u Hrvatskoj, koja ove godine slavi desetu godinu otkako je uvrštena u kalendar Prvenstva Europe. Najznačajnija vijest svakako je podatak o sudionicima – prijavljeno je 194 vozača iz 12 zemalja. Među njima je 21 formula ili prototip.

– Riječ je o posljednjoj, jedanaestoj utrci u kalendaru Europskog prvenstva i osmoj u Prvenstvu Hrvatske. Utrka se boduje za prvenstva Europe, Hrvatske, Slovenije, povijesnih vozila i Auto i karting lige Zapad. Što se Prvenstva Europe tiče, titulu pobjednika kategorije II (formula) već je osigurao aktualni prvak, Talijan Simone Faggioli, prošlogodišnji pobjednik Buzetskih dana i rekorder buzetske staze (2.12,209 minuta). U Buzet dolazi, kaže, da se oduži publici koja mu je prošlog rujna priredila veličanstven doček. Prijavu je poslao i Dušan Borković iz Srbije, koji je također osigurao titulu prvaka Europe, ali u kategoriji I turističkih vozila. Zanimljivo je da od prvoplasiranih 10 u PE kategorija I prijavu je poslalo njih 9, a od prvih 10 u kategoriji II za buzetsku se utrku prijavilo 8. Slična je situacija i u Prvenstvu Hrvatske. Od prvoplasiranih deset u kategoriji I dolazi njih 9. Među njima je i vodeći Siniša Krainc, istaknuo je Damir Rupena, predsjednik kluba organizatora AMK Buzet.

– Buzetski dani su već odavna nadišli okvire sportske manifestacije. Deset do petnaest tisuća ljudi koji pohode Buzet potiču vozače da unatoč sportskim rezulatima dođu i osjete atmosferu. Buzetski dani su kruna događanja u povodu obilježavanja Dana Grada. Siguran sam da i ove godine, kada slave jubilej od deset godina u kalendaru PE, neće razočarati, već će biti društveni događaj koji će ugostiti najbolje automobiliste Starog kontinenta, kazao je zamjenik buzetskog gradonačelnika Siniša Žulić.

Kako se na zagrebačkom susretu s novinarima moglo čuti, ovogodišnje bi izdanje trebalo biti najbolje do sada. Jer u Buzet, poneseni dobrom atmosferom, dolaze najbolji europski vozači brdskih auto utrka. Doprinos tomu dat će i bogat popratni sadržaj. U Buzet, naime, stiže i Mate Rimac, vozač s najbržim elektro automobilom na svijetu potvrđenim od krovne automobilističke federacije FIA-e.

– Po prvi puta na startu će se naći i helikopter, koji će po promotivnim cijenama omogućiti pogled utrke iz zraka. Od ostalih popratnih sadržaja izdvajamo: simulator vožnje i mini kamere za apliciranje na vozila i praćenje utrke iz zraka, kazao je Valmer Brenko iz Organzacijskog odbora.

Konferenciji je prisustvovao i tajnik HAKS-a, Zrinko Gregurek. Uz Croatia Rally, rekao je Gregurek, Buzet je najznačajniji automobilistički događaj u Hrvatskoj.

– Brojka od 200-injak prijavljenih je respektabilna, ali i dokaz da su AMK i Grad u tri desetljeća u Buzetu uspjeli izgraditi priredbu koja je na karti Europe više nego dobro znano odredište,rekao je Gregurek.
Buzetski dani počinju 14. rujna tehničkim prijemom i verifikacijom vozila. U subotu, 15. rujna u 10 sati starta prvi trening, dok je nedjelja rezervirana za dvije službene vožnje. Prva je na rasporedu u 9 sati. Cijena ulaznice za 31. Buzetske dane je 40 kuna i vrijedi za dva dana. Trodnevni program prate večernji koncerti za koje je ulaz besplatan. (mik,a.p.)