31.12.2011.

31.12.2011.

0 973

DA NOVA BILA – BAREM *KO OVA

Godina, kazali bi u „Malom mistu“ Gospodnja 2011. počela je subotom, 1. siječnja. I eto podudarnosti – zaključuje se isto tako subotom, 53. u nizu, 31. prosinca. Stara je Godina. Za nama je još jedna kalendarska, nimalo „duga“, naprotiv kratka po mnogočemu, godina teška, recesijom opterećena, godina kojoj smo se nadali da će biti bolja. Trajala je isto tako 365 dana kao i gotovo sve. No, nismo baš to tako osjetili. Vrijeme ide, prolazi, trči. Usporedo i mi. Ima ona – „maratonci trče počasni krug“. Maratonaca u raznim oblicima „ko pljeve“, trkača isto tako, u krugu smo uvijek,…Samo nam još nedostaju počasti.

Okrenemo li se oktanski na ovu što protječe, na domaću scenu „sportska 4 kotača“ nacionalnog prvenstva, zaključiti ćemo da smo 25 subota, odnosno isto toliko vikenda proveli na nekom događanju, nekoj utrci na području Hrvatske. U istom je trenutnu na raznim krajevima „Lijepe naše“, istoga vikenda bilo i do dva ili i tri natjecanja različitih disciplina, pa vozilo se čak i na blagdane u sredini tjedna. U sedam raspisanih disciplina automobilističkog prvenstva ili kupa održana su 33 domaća natjecanja, a uz njih još i tri izvan hrvatskih granica. Da nije krenulo „po zlu“ još bi se održala četiri – a to su ona otkazana – jedan ocjenski (Šibenik), a tri „velika“ rallya (Istra, Novi Vinodolski i Vodice). Činjenica da toj brojci nismo pridodali i prije same sezone izbrisana predviđena dva „brda“ (Rabac i Ogulin), ali te destinacije nisu se našle u službenom kalendaru. Svemu tome treba pridodati tri natjecanja sa ukupno šest bodovnih utrka karting prvenstva, sve na jednoj stazi i u organizaciji jednog hrabrog kluba. U automobilizmu se pojavilo ukupno 19 različitih organizatora, a sa po pet natjecanja u po tri discipline prednjače dva kluba istarski AK „Skok racing“ Brtonigla i zagrebački AK „Delta“. Sa četiri bodovna natjecanja u istoj disciplini (rally) prati ih riječki AK „M.R.C. Sport“ koji je isto tako „osuđen“ i za otkazivanje ona tri nedostajuća rallya. Sa organizacijske su scene nestali neki do prije godinu dvije učestali i vrli organizatori, zamijeniše ih neki novi, mlađi, poletniji, hrabriji, odlučniji,… I neka je tome tako.

Na današnji bi, meni osobno sretan dan, bio još sretniji da već mogu pisati što će nas čekati u slijedećoj godini. No, zadnji je dan prvog službenog roka prijava, a Kalendar 2012. automobilističkih domaćih natjecanja tek se nazire. Za vjerovati je da našim „bajnim“ poštama i dostavama putuju prijave, da će svaka disciplina imati dostatan broj utrka za bodovanje prvenstva, da se termini neće preklapati ma koliko god mjesta održavanja i discipline bile udaljene i različite, da će se broj sudionika povećati, usprkos nastavku svjetske recesije, pa makar 10 posto ( onako ko u turizmu oprezno !!), da će broj gledatelja sa onih nešto, povećati se za 800% na nešto-nešto, da će mladih za volanom biti više, da će žena biti isto tako više, da će stranaca na naša natjecanja stići više-više, da „organi reda i gonjenja“ neće morati izricati disciplinske ili mjere opreza, da neće biti otkazivanja utrka, da će …..

Uh,… oprostite – probudih se…..

No, nije loše. Lijep sanak. Pa, ne i neostvariv. Ako ništa drugo ono je za svaku pohvalu da su proteklih mjeseci oni ljudi za kojima mnogi viču, često nimalo opravdano, radili ko mravi. Članovi Odbora za auto športove i Odbora za karting Hrvatskog auto i karting saveza u suradnji sa Tajništvom i čelništvom (Upravnim odborom) nacionalnog sportskog saveza završili su tri dana prije novog, kalendarski gledano perioda natjecateljske sezone, te objavili sve pravilnike i dodatke za 2012.godinu ( i na našim stranicamawww.riautosport.hr   u rubrici „INFO – pravilnici“ sve možete pročitati ).

Ma svaka im čast. Pravila igre su poznata.

Ima se što za čitati. Ima novosti, novih klasa, novih detalja, novih prvenstava, novih novina sijaset. Za svakoga ponešto….. Kud sreće da svi prije sezone to i nauče !!

Oktanci svih vrsta i oblika – glave na kup, „ujedinite se“, prihvatite posla i u nove – pobjede ! Nova sportska sezona čeka…. A vi ljubitelji brzina, svi vi sa strane staza – uživajte u dobrim utrkama, vožnjama, rekordima, pobjedama svojih miljenika.

Izuzetak stiže već kroz koji sat. Stiže nam 2012. – godina koja će biti dulja za čitav jedan dan. Prijestupna ! Da barem Nova u najmanju ruku bude ko ova – samo ne gora.

Čitajte nas i pratite – s ponosom. Sretni i veseli bili !

Okom i perom Miroslav Krpan