28. Rally Pariz – Bakar 2019. – najava

28. Rally Pariz – Bakar 2019. – najava

Rally Pariz - Bakar 2018. (snimio M.Krpan)

Karnevalsko doba na Kvarneru traje i dalje

MAŠKARANI RALLY PARIZ – BAKAR

RIJEKA – Ovogodišnje maškarano, na Kvarneru znano, kao „peto godišnje doba“ traje malo dulje, pa je tek ovu subotu, 23.veljače na rasporedu i jedna znana manifestacija na kotačima – pod maskom. Karnevalsko-sportsko-turistička manifestacija „Rally Pariz-Bakar“ jedno je od značajnijih događanja najvećeg hrvatskog – Riječkog karnevala uz Međunarodnu i Dječiju povorku.

Iako je u siječnju, zapadno od Rijeke, od Halubja do Liburnije, u organizaciji Autokluba „RI autosport“ održano jubilarno deseto izdanje „mlađeg brata“ (isti ih je otac osmislio i udahnuo im dušu), ovom kultnom, čiji začetak seže u daleku 1990.godinu, 28. je rođendan. Osmišljen je 1990. godine kada je Tihomir Filipović sudjelovao na pravom, svjetski poznatom i teškom Rallyu „Paris-Dakar“ i svojevrsna je maškarana parodija te manifestacije. Kada je osmišljen nije se „oslanjao“ na početke stoljeća i svojevrsnu stoljetnu povijest. „Pariz-Bakar“ je bio izvorni – riječki proizvod. I to je ostao – pa sve do danas u organizaciji Autokluba „Rijeka“.

Vozi se na dionici od riječkog predjela Pariz, podno drevnog Trsata, do nekad industrijski i koksom „oplemenjenog“ pomorskog gradića Bakra. Sudionici će prema vozilima biti razvrstani u četiri skupine i to automobili ( tri klase po duljinama vozila), oldtimeri ( proizvedeni do 1988. godine), teretna i gospodarska vozila i motocikli. Startom u 10,5 sati s Pariza stiže se na polusatno predstavljanje u centru Rijeke – na Korzu, odakle „puknuti oktanci“ put nastavljaju do Kostrene, na lokaciju prilazne ceste termoelektrani podno naselja Paveki u Ulici Kostenskih boraca i voze prvi ispit spretnosti. Drugi je po dolasku u Bakar, na dijelu Masarykove obale. U zadanih 120 minuta maškaranim vozilima treba proći dionicu od 19.980 metara.

Najuspješnije očekuju nagrade oko 15,30 sati. Suorganizatori Maškaranog rallya „Pariz-Bakar“ su Grad Rijeka i Grad Bakar, te pripadajuće im turističke zajednice, Općina Kostrena i karnevalske udruge „Špažićari“ iz Kostrene i „Bakarske maškare“.

Miroslav KRPAN