27. Rally Opatija 2018. – u očekivanju vrhunskih vožnji

27. Rally Opatija 2018. – u očekivanju vrhunskih vožnji

27.Rally Opatija 2018.
U OČEKIVANJU VRHUNSKIH VOŽNJI

Izuzetna konkurencija najavljenih 104 posade iz devet zemalja među kojima čak deset vrhunskih automobila R5, Prodan, Hideg i Šebalj u borbi za „domaći“ prestiž

RIJEKA – Ovogodišnji međunarodni 27.Rally Opatija 2018. što se 4. i 5. svibnja održava na širem području Opatije i zaleđu Učke, s istarske strane, predstavljen je novinarima u riječkom RI Info centru. Organizator ove tradicionalne manifestacije Autoklub Opatija ove je godine primio 104 prijave iz devet europskih zemalja: Hrvatske (36), Njemačke i Mađarske po 15, Italije (12), Austrije (11), Slovenije (9), te Srbije, Slovenije i Češke. Uz Prvenstvo Republike Hrvatske sudionici će voziti za bodove FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone, prestižnog međunarodnog Mitropa rally Cupa, te Šampionat i Kup Bosne i Hercegovine.

– Više od stotinu sudionika ove renomirane sportske manifestacije Opatiju svrstava u sam vrh domaćih, ali i europskih oktanskih centara, stoga i jest jedna od najvećih manifestacija koja privlači pozornost gledatelja na širem opatijskom području. Zahvalni smo organizatoru i vrijednim entuzijastima domicilnog kluba koji iz godine u godinu u program uvode poneku novost, a vidljiv je povratak najboljih, te dolazak 70-tak gostujućih posada i njihovih timova. Pozivamo sve ljubitelje brzina da bodre sudionike duž dionica brzinskih ispita, a uveličaju start i cilj u srcu Opatije – kazao je Fernando Kirigin, predsjednik Sportskog saveza grada Opatije.
Uz opatijski klub suorganizatori su riječki autoklubovi Ina Millennium i Rijeka, te zagrebački AK Delta Sport, a generalni pokrovitelj Grad Opatija.

– Sudionike očekuje 390 kilometara itinerera s 11 brzinskih ispita ukupne duljine 102 kilometra. Vozit će se na četiri dionice, prve večeri u petak dva puta vozi se brzinac Breza od Permana do petrolejske ceste,prvi dnevni, drugi noćni, dok su sutradan su na rasporedu vožnje cestama Ćićarije, po tri kruga već znanim i nimalo lakim relijaškim dionicama Šušnjevica, Boljun i uspon na Učku s istarske strane, ove godine s prijelazom na Kvarnersku i ciljem kod Veprinca. Konkurencija je izuzetno jaka pa će i uzbuđenja na stazama biti besprijekorna. Zadovoljstvo nam je da će i start i cilj i ove godine biti u centru Opatije, kod Tržnice, a servisna baza svim posadama je Preluk – kazao je direktor rallya Dražen Puž.

Čast da s brojem „1“ predvodi relijašku elitu ima buzetsko-zagrebački dvojac Viliam Prodan i Zoran Raštegorac, članovi trofejnog Autokluba Opatija Motorsport, prošlogodišnji pobjednici opatijskog relija, ove godine u jednom od prestižnih automobila Škoda Fabia R5. Najveći domaći rivali bit će im aktualni državni prvaci i dvostruki pobjednici „Opatije“ mađarski tandem Krizstian Hideg i Istvan Kerek (AK Delta Sport Zagreb) u još jednoj Škoda Fabia R5, te višestruki slavljenik u Opatiji, najtrofejniji hrvatski rally as Zagrepčanin Juraj Šebalj (AKK Sveta Nedelja) uz kojeg će na užareno suvozačko mjesto u „Hyundai i20 R5“ ponovo sjesti Maja Sabol. Iz Slovenije među devet posada najviše se očekuje od aktualnog prvaka mladog Roka Turka i Blanke Kacin (Peugeot 208 R5) koji su prije 10-tak dana sezonu otpočeli pobjedom na Rallyu Vipavska dolina, te trofejnog veterana Darka Peljhana koji uz suvozačicu Anju Verbič upravo u Opatiji promovira novi projekt i vrhunski automobil „VW Polo RN4“. Spremne za pobjednička postolja na opatijsku rivijeru stižu znane njemačke i mađarske posade željne uspjeha, tako da je spektakl zagarantiran.

Istru i Kvarner predstavljat će 13 posada, uz Prodana na startu će biti još četiri posade domicilnog AK Opatija Motorsport (Butorac-L.Raštegorac, Hrvatin-Stiperski, Katić-Rubinić i Puž-Pašić), a priključit će im se šest posada istarskih klubova: Močibob-Bogović i S.Prodan-E.Golojka ( Buzet Autosport ), Jugovac-Milanović (Istra racing team Pazin), Malinarich-Matošević i D.Pelicar-K.Pelicar ( D.T. Poreč), te po jedna RI autosporta (Krišto-Pajić) i kastavskog AD Astra (T.J.Jemrić-Šincek).

Servisno parkiralište smješteno je na Preluci gdje će se već u četvrtak 3.svibnja od 17 do 20 sati odvijati verifikacija posada. Nastavit će se sutradan u petak od 8 do 12 sati -verifikacija posada (Preluk) i tehnički prijam vozila (Autoservis Bivio), dok je od 14 do 16,30 sati vozi Shakedown na dijelu brzinca Breza. Okupljanje svih vozila u centru Opatije oko 18 sati nadomak gradske Tržnice ispred koje će prvo vozilo startati u 18,30 sati. Od 18,58 i 21,01 sati voze se prva dva brzinca Breza kod Permana.
Subotnji program kreće iz opatijske luke u 7,45 sati, Start prvog istarskog brzinca Šušnjevica je u 9,13 sati, Boljun u 9,46, a Učka kreće u 10,15 sati kod ulaza u Tunel. Sve se ponavlja još dva puta od 12,57 i 16,41 sati. Pobjedničku posadu očekuje se u centru Opatije u 18,30 sati, a svečanost dodjele priznanja je u 22 sata u Restaurantu Molo u opatijskoj luci.


Rally najavili Fernando Kirigin, Dražen Puž i Marijan Majnarić

Miroslav KRPAN