25. Nagrada Stubičkih Toplica otvara brdsku sezonu

25. Nagrada Stubičkih Toplica otvara brdsku sezonu

Mario Jurišić uz svoju novu pilu (snimio M.Krpan)

PO TRADICIJI… NA SLJEME… NA SLJEME…

Ove godine jubilarna utrka uz državna prvenstva Hrvatske i Slovenije boduje se i za FIA CEZ Historic, Alpe Adria Trophy, a voze se tri memorijala.

ZAGREB – Međunarodnom utrkom, ove godine jubilarnom „25. Nagrada Stubičkih Toplica 2018.“, ovog se vikenda otvara domaća brdska automobilistička sezona. Zagrebački Autoklub „Ina Delta“ uz pomoć suorganizatora Općinu Stubičke Toplice, te pod počasnim pokroviteljstvom Željka Kolara,krapinsko-zagorskog župana, pripremio je sa zagorske strane Sljemena legendarnu stazu „Zagorje“ od Pila do pola dionice prema Hunjki u duljini 5.510 metara. Uz bodovanje Prvenstva Republike Hrvatske za moderna vozila Kategorija I (turistička vozila) i Kategorije II ( formule i prototipovi) i PH povijesnih vozila, rezultati se boduju i za Državno prvenstvo Republike Slovenije, te Pokalno prvenstvo AŠ 2005, a u međunarodnom segmentu za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone za povijesna vozila, te Alpe Adria Hill Climb Trophy.

Prijavljeno je 79 vozača i vozačica, među kojima 54 „domaća“ iz 22 kluba, dok će uz iznanađujuće mali broj svega 14 vozača Slovenije nastupiti još dva iz Italije i jedan iz BiH.
Pogledom na listu prijava uočljiv je povećani broj vozača u konkurenciji povijesnih vozila, ima novih, a posebno su se ekipirala dva kluba – Opatija i Rogoznica. Listu predvodi višestruki domaći prvak Mladen Sigurnjak (AK Opatija). Broj domaćih vozača na startu sezone manji je od prošlogodišnjeg, čak i višestruki državni ekipni prvaci AK Dubrovnik racing na Sljeme stižu tek s pet vozača, bez dva dosadašnja lidera – Mađara Laszla Szasza i Istvana Kavecza. U redovima drugih klubova „zimski“ prijelazni rok, ne zvučan kao nogometaški, očit je u više sredina, pa čak i među favoritima državnog prvenstva. Lidersku ulogu domaćih vozača zadržao je aktualni državni prvak, zagrebački vozač mlađe generacije, Domagoj Pereković (AKK Zanatlija) u Mitsubishi Lanceru Evo IX, a s novim automobilom „Audi A4 STW 2.0“ stiže viceprvak Mario Jurišić, kojeg su Riječani ove sezone „posudili“ na jug, Autoklubu Župa Dubrovačka. Na staze se vraća Damir Mašić (AK Ina Delta) u Mitsubishi Lanceru Evo X, a za vrh je spreman izvrsni Delničan Bojan Juranić s prerađenim, već znanim Rewnaultom Clio 2.0 Sport, ove sezone u novom „dresu“ Autokluba Opatija Motorsport. Vrijedi podsjetiti da uz Perekovića u ukupnom poretku Kategorije I, naslove državnih prvaka u grupama brane Saša Radola (AMK No Traction Pula,Honda Civic TypeR) u grupi N, Splićanin Ande Alduk (AK Dubrovnik racing, Honda Civic TypeR) u grupi A, te još jedan novi vozač AK Župa Dubrovačka Denis Nišević (Renault Megane 2.0).

Od inozemnih vozača pažnju privlače nastupi slovenskih asova Petera Marca (Mitsubishi Lancer Evo IX), Aleša Preka (Honda Civic TypeR), Milana Bubniča (Lancia Delta HF Integrale) i Vladimira Stankoviča (Gibson RME04).
Teško je nabrajiti brojne druge rivalitete u nižim klasama, ali samo otvaranje sezone najavljuje zanimljiv sraz iskustva i mladosti uz podosta novih ili obnovljenih automobila.

Sljemenska utrka, utrka je memorijala u znak sjećanja na preminule zaslužne ljude sljemenske utrke. Za rekord staze, kojeg od 2015.godine drži Riječanin Siniša Krainc sa Ford Escort RS Cosworthom u vremenu 2:54,946 minuta vozači će se boriti u okviru „Memorijala Slobodan Pavlović“ što se odvija deveti put u znak sjećanja na svojevremenog utemeljitelja i direktora utrke. Za ukupni poredak utrke svojevrsni „Grand prix“ dodijelit će se priznanja „Memorijal Vladimir Bosnar“ u znak sjećanja na dugogodišnjeg načelnika Općine Stubičke Toplice, dok Memorijal što se vozi u znak sjećanja na istaknutog automobilistu Miroslava Robića okuplja iz godine u godinu sve više poklonika. Uoči starta druge bodovne utrke u nedjelju u 13 sati održat će se „6.Robićev oldtimer memorijal“ kao ispit točnosti.

Verifikacija i tehnički prijem vozila održava se već u petak od 15 do 19 sati u Hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama, dok subotnji teče od 8 do 9 kao dodatni prijem. Od 10 sati zakazan je dvosatni slobodni trening. Prvi od dva službena treninga kreće u 13 sati. Dvije bodovne utrke voze se u nedjelju 6.svibnja. Prva starta u 10 sati, svečano otvaranje je u 12,45 sati, a druga odlučujuća utrka je u 14 sati, dok se podjela nagrada predviđa oko 17 sati u Parku vozača Pila. U subotu i nedjelju tijekom dana od 8 do 19 sati za javni promet bit će zatvorena dionica županijske cesta 2019 Stubičke Toplice-Pila-Sljeme. Obilazni pravac je Strmec Stubički-Kraljev vrh-Zagreb-Sljeme.

Miroslav KRPAN