22.Rally Opatija 2013. – ŠEBALJ I ŠAŠKIN U LOVU NA NASLOV

22.Rally Opatija 2013. – ŠEBALJ I ŠAŠKIN U LOVU NA NASLOV

0 598

Poslije teškoih i napornih ispita na Croatia rallyu relijaši se ponovo vraćaju na istarske dionice, ali sa centrom zbivanja u Opatiji.

U organizaciji Autokluba Opatija u subotu 12. listopada vozi se tradicionalni „22. Rally Opatija 2013.“, međunarodno automobilističko natjecanje, sedmo u ovogodišnjoj rally sezoni Međunarodnog regionalnog prvenstva Hrvatske i Državnog prvenstva Hrvatske. Ujedno se boduje i za rally Prvenstvo Auto i karting lige Zapad, te Prvenstvo Primorsko-goranske županije.

Ovogodišnje izdanje ovog rally vozi se itinererom dugim 376,97 km uz osam brzinskih ispita ukupne duljine 102,88 km. Iako je start i cilj rallya u Opatiji za lokacije brzinskih ispita odabrane su brze i skliske ceste opatijskog zaleđa i Ćićarije, praktično sjeveroistočnog dijela istarskog poluotoka. Svaka dionica brzinaca vozi se po dva puta, prvo u prijepodnevnim satima Dane i Ročko Polje, a potom obrnutim smjerom u odlučujućem dijelu Račja Vas i Mune. Za servisno parkiralište poslije niza godina ponovo je odabran autocamp na Preluci, dok će ceremonijalni start i cilj biti na opatijskom pristaništu.

Sudjelovanje je prijavilo 39 posada iz  Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske. Hrvatskih je posada 30 iz 15 klubova od kojih više od  polovice otpada na vozače klubova s područja Istre i Kvarnera.

Relijašku elitu predvode višestruki državni i međunarodni prvaci Zagrepčani Juraj Šebalj i Toni Klinc (AKK Sveta Nedelja) koji su na najboljem putu da i ove godine osvoje i državno i međunarodno prvenstvo. Najveći rivali na posljednja dva rallya sezone u Opatiji i Poreču biti će im  trenutno vodeći, za pola boda u državnom Porečanin Daniel Šaškin i Zagrepčanin Damir Bruner koji nastupaju za porečki AK „D.T.“. Obje će se posade ponovo naći u izjednačenim automobilima „Mitsubishi Lancer EVO IX“, a svoju će priliku na ovom natjecanju u još jednom „Lanceru“ za pobjedničko postolje tražiti članovi zagrebačkog AK Delta Sport Mađari Janos Szilagyii Botond Csanyi. Pored generalke i klase 1 u kojoj su uglavnom favoriti za ukupnu pobjedu krajnje neizvjesne borbe voditi će se u ostalim klasama. Tako će Branko Jemrić (AD Astra), braća Šepić (Rijeka) i Boro Mateša (Zagorje Oroslavje) voditi borbu za primat u klasi 2 (A7) domaćeg prvenstva. Neizvjesno  u bodovnom skoru posebno je u klasi 3 (A6 + N3)  gdje samo poneki bod dijeli vodeću trojku Davora Mihelića (Opatija Motorsport), Ivicu Siladića (Rally Baba) i Manuela Kodelju (Buzet autosport). Marsel Katić (Zrinski) gotovo je sigurni prvak klase 4 (A5 + N 1), a izostankom braće Škalić u klasi 5 (Kup S) istarskoj posadi Ivančić-Matijašić (Buzet autosport) otvara se put ka vodećoj poziciji. Zanimljiv će biti i nastup Nenada Lončarića (Sveta Nedjelja), mladih Slovenaca Roka Turka i Aljoše Novaka, Nikole Dobrile (D.T.), a posebno aduta domaćina i organizatora Sebastijana Ivšića..

Program rallya počinje dobrodošlicom u opatijskom Caffe baru „Galija“ u opatijskoj luci u petak oko 21 sat. U jutarnjim satima od 10 do 14na opatijskom Mulu  biti će tehnički prijem vozila i verifikacija posada, gdje će u 19 sati uslijediti i ceremonijalni start.  Natjecateljski start prve posade je sa Preluke u subotu u 8,31 sati, a prvi brzinac Dane starta u 9,09 sati.

Pobjedničku posadu očekuje se u opatijskoj luci u 18,30 sati, a svečana podjela nagrada je u 21 sat u Grand hotelu „4 opatijska cvijeta“. (m)

Snimci: M.Krpan