21. Rally Opatija 2012.

21. Rally Opatija 2012.

0 538

UČKOM U OBA SMJERA

Tradicija duga više od dva desetljeća nastavlja se. Uoči produženog blagdanskog vikenda na padinama Učke sa kvarnerske i istarske strane u subotu 6. listopada vozi se tradicionalni „21. Rally Opatija 2012.“, međunarodno automobilističko natjecanje, peto u ovogodišnjoj rally sezoni Međunarodnog regionalnog prvenstva Hrvatske i Državnog prvenstva Hrvatske. Ujedno se boduje i za rally Prvenstvo Auto i karting lige Zapad, te Prvenstvo Primorsko-goranske županije.

Organizator natjecanja je Autoklub „Opatija“ ujedno i začetnik ove manifestacije koja je ove godine jednodnevna i u rangu sprint rallya, odnosno kratkih natjecanja tijekom kojeg će vozači proći samo 147,11 km itinerera, od čega 46,68 km otpada na četiri brzinska ispita. Voze na na istoj lokaciji poadinama Učke s time da se prvi dio dva puta vozi sa startom u Veprincu a ciljem na istarskoj strani kod Tunela Učka, dok se drugi dio odvija suprotnim smjerom također dva puta.

Sudjelovanje je prijavilo 39 posada iz pet zemalja – Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Bosne i Hercegovine. Hrvatskih je posada 33 iz 15 klubova od kojih više od polovice otpada na vozače klubova s područja Istre i Kvarnera.

Relijašku elitu predvode višestruki državni i međunarodni prvaci Zagrepčani Juraj Šebalj i Toni Klinc (AKK Sveta Nedelja) koji su na najboljem putu da i ove godine osvoje i državno i međunarodno prvenstvo. Najveći rivali na padinama Učke, uvijek atraktivne i neizvjesne, čiji brzinci skrivaju niz zamki, biti će dvije vrhunske posade. Mađar Janos Szilagyi sa suvozačem Csanyi Botondom ove sezone nastupa sa hrvatskom licencom za zagrebački AK „Delta Sport“, a tu je i višestruki slovenski prvak Darko Peljhan sa iskusnim Igorom Kacinom. Sve tri posade nastupaju u identičnim automobilima „Mitsubishi Lancer EVO IX“ pa je borba za pobjedničko postolje tim neizvjesnija.

Trenutno drugu poziciju ukupnog poretka domaćeg prvenstva pokušati će i poslije opatijskog nastupa zadržati jedan od najboljih istarskih vozača Buzećanin Viliam Prodan (AK Buzet autosport) koji će u „Citroenu C2R2 MAX“ nastupiti sa suvozačem Zagrepčaninom Zdravkom Draženovićem (AK Opatija Motorsport). Veliki broj posada sa područja Istre i Kvarnera ima izglede za visok plasman i zadržavanje vodećih pozicija u nekoj od pet klasa prvenstva. Stoga se očekuju borbe za svaku sekundu uz veliki broj ljubitelja rallya na padinama Učke.

Program rallya počinje dobrodošlicom u opatijskom Caffe baru „Galija“ u opatijskoj luci u petak oko 21 sat. U subotnje rano jutro od 7 do 9,15 sati u Autoservisu Bivio kod riječkog zavoja Preluke biti će tehnički prijem vozila, a verifikacija posada itovremeno u opatijskom Hotelu „Milenij 4 opatijska cvijeta“ gdje je i baza organizatora. Start rallya je u 11,31 sat, a start prvog od četiri brzinca u Veprincu u 11,59. Slijedi potom na istom mjestu drugi start u 13,12, a sa istarske strane prvi se puta starta u 15,47, a drugi u 17 sati. Pobjedničku posadu očekuje se u opatijskoj luci u 18 sati, a svečana podjela nagrada je u 20,30 u Hotelu „4 cvijeta“. (mik), Foto: Goran Petrović.