2. Rally Kumrovec 2012. – PRESSICA

2. Rally Kumrovec 2012. – PRESSICA

0 429

ŠEBALJ LOVI PRVU KUMROVEČKU POBJEDU

Domaća rally sezona drugu godinu za redom započinje u Zagorju, u Kumrovcu i okolici gdje se krajem ovog tjedna održava „2. Rally Kumrovec 2012.“. Organizator natjecanja 30. i 31. ožujka je zagrebački Autoklub „Delta Sport“ u suradnji sa Općinama Kumrovec i Zagorska Sela.

Svi su se zaželjeli vrhunskih automobila, dobrih vožnji i hrvatskih asova i inozemnih im konkurenata. Ako „bacimo“ oko na Listu prijava po svemu sudeći u subotu kada je natjecateljski dan očekuje nas pravi mali „sprint“ oktanski spektakl. Svoj je nastup prijavilo 46 posada iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Bosne i Hercegovine što je za otvorenje nove sezone zadovoljavajuća brojka, gotovo trećinu veća nego li je to bilo prije godinu dana na kumrovečkom prvijencu.

Ceremonijalni start upriličiti će se u 11,45 sati uz Muzej „Staro Selo“ u samom centru Kumrovca gdje će sve posade dobiti svoju minutu pozornosti, a znakovito je da će start i cilj ovog rallya direktno prenositi ekskluzivni medijski pokrovitelj manifestacije „NET Televizija.

PRESSICA UOČI RALLYA

U tjednu smo početka nove hrvatske automobilističke sezone vrhunskih disciplina. Na rasporedu je rally i to ne bilo koji – već jedini ove sezone u kalendaru – sprint „2. Rally Kumrovec 2012.“. Prošlogodišnji prvijenac u Kumrovcu, na brzincima neposrednog okoliša tog pitomog zagorskog mjesta bili su podstreh mladoj i brojnoj stručnoj sudačkoj ekipi ovog zagrebačkog kluba da ne posustaje. Zacrtali su program nastavka niza manifestacija kojima je baza upravo Kumrovec. I kako vrijeme prebrzo prolazi stiglo se i do novog drugog izdanja međunarodne manifestacije u kojoj aktivno sudjeluju i dvije susjedne općine – Kumrovec i Zagorska Sela.

Rally je predstavljen i najavljen na konferenciji za novinare održanoj u Autoškoli „Remetinec“, jednom od partrnera u projektu čiji je dio djelatnika poznatiji u medijskim vodama za što su od Hrvatskog auto i karting saveza nagrađeni posebnom Plaketom za 2011. godinu na nedavnoj svečanosti HAKS-a u vodičkom Hotelu „Olympia“.

Već u poslijepodnevnim satima u petak zaživjeti će Servisno parkiralište u Kumrovcu, da bi sutradan od 7 sati uslijedili poslovi administrativnog prijema posada i tehničkog uvida vozila ( „Vag-Toni“). Istovremeno će trajati i dio mogućnosti upoznavanja dionica brzinskih ispita.

Željko Štefanić mlađi u funkciji tajnika Organizacijskog odbora tom je prigodom izjavio:

Broj prijava ugodno nas je iznenadio. Na listi je 46 posada iz četiri zemlje okruženja što je za početak sezone izvrsno. Uvjeren sam da je u svemu djelić zasluge sportskih radnika našeg Kluba koji intenzivno šest mjeseci rade na pripremi ove manifestacije koju organiziramo uz svesrdnu pomoć domaćina – Općine Kumrovec i Općine Zagorska Sela. O značaju manifestacije za ovaj kraj dovoljno govori i podatak da je počasni pokrovitelj krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić.

Listu sudionika sa startnim brojem „1“ predvodi najbolji hrvatski rally vozač posljednjeg desetljeća Zagrepčanin Juraj Šebalj, od ove sezone u novom „dresu“ – sa licencom Auto karting kluba „Sveta Nedelja“. I sam je bio sudionik „pressice“ kojom prigodom je istaknuo:

Slavlje pobjede na prošlogodišnjem Kumrovcu izostalo mi je za dvije sekunde. Ove je godine jedan brzinac identičan prošlogodišnjem, izuzetno zahtjevan, zasigurno, bez skromnosti, jedan od najkompliciranijih u čitavoj mojoj rally karijeri. Uvidom u karte drugog ovogodišnjeg brzinca zaključio sam da niti on nije nimalo jednostavniji. To samo znači da će nastup biti izuzetno zahtjevan. Što se konkurenata tiče najveći mi je rival Mađar Janosz Szilagyi, od ove sezone u dvostrukoj i međunarodnoj ali i domaćoj konkurenciji. Očekujem žestok nastup i Slovenaca Peljhana i Žakelja, te naših veterana Lončarića i Pulića. Biti će zanimljivo, da izuzetno, publika će uživati.

DO POBJEDNIKA ZA 4 SATA I 6 BRZINACA

Natjecateljski će dio subotnjeg poslijepodneva kranuti u 13,01 sati i to iz servisnig parkirališta. Sudionike ukupno očekuje 98,84 km itinerera tijekom kojih će odvesti šest brzinskih ispita ukupne duljine 41,28 km. Na rubnim dijelovima samog naselja Kumrovca prvi je brzinac duljine 5,99 km ( BI Kumrovec) i u cijelosti je na asfaltu. Druga dionica nešto dulja (7,77 km) imenom „Zagorska Sela“ sa asfaltnom podlogom vodi uskim i zavojitim, atradtivnim cesticama sa ciljem pred samim mjestom Zagorska Sela. Svaka se dionica vozi po tri puta, a pobjednik će se znati već četiri sata po startu – u 17 sati u centru Kumrovca.

Svi zagriženi ljubitelji rallya mogu se već opuštati od petka. Izdavanje putne knjige posadama je 30. ožujka od 15 sati od kada mogu sve do 19 sati i upoznavati brzince.

Prvi rally sezone boduje se u tri konkurencije – Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske, Državno prvenstvo Hrvatske i Prvenstvo sjeverne lige ( donedavno Prvenstvo Regije Sjever HAKS-a).

Ljubitelje rallya – kraljice auto sporta na otvorenje sezone pozvao je prvi čovjek hrvatskog rallya – sportski direktor HAKS-a ujedno i direktor Rallya Slaven Dedić uz riječi:

-Nadamo se lijepom vremenu i dobroj atmosferi kao i prošle godine, k tome i izvrsnim vožnjama rally majstora.

Subotnji dan treba planirati posjetom Kumrovcu – prvo zbog Rallya, a drugo – onim malo starijima i sjeta na mladost – i pionirske dane. (m)

Snimci: Miroslav Krpan