2. NAGRADA OPG 2013. – PRVO RIJEČKO EKIPNO POSTOLJE

2. NAGRADA OPG 2013. – PRVO RIJEČKO EKIPNO POSTOLJE

0 851

Dan koji je trebalo izdržati, dan za pamćenje. U hladu je peklo na +40 stupnjeva, srećom uz povremeni, topao, ali znakovit povjetarac uzduž i poprijeko Karting centra Belica nadomak Čakovca.

Zagrebački Autoklub „F.M.Team“ pripala je „čast“ organizacije jedne hrvatske „tropske“ utrke. I odrađena je – na kraju na zadovoljstvo gotovo svih. Vozilo se četvrto ovosezonsko natjecanje međunarodnog, ali i hrvatskog prvenstva u kartingu pod nazivom „2. Nagrada OPG 2013.“ uz sudjelovanje 41 vozačice i vozača iz Hrvatske i Slovenije. Uz uobičajena domaća prvenstva sudionici utrke bili su i vozači slovenskog Rok Cupa.

Tri su vozača proteklog vikenda na Belici dvostrukim pobjedama učvrstili svoje vodeće pozicije u klasama poslije osam bodovnih utrka.

Malobrojna, ali uvijek simpatična klasa „Limač 50“ sa samo tri sudionika iz istog kluba (Podravina Koprivnica) ovog je puta najviše sreće donijela Franu Kranjecu koji se ponosno po prolasku ciljem provezao sa dvije zlatne pobjedničke medalje. Čestitke zaslužuju i Leon Zelenko i Marko Mesić.

IMG_5841

IZVRSNI JURIŠIĆ I MESEC

Dugokosi Max Herendić (KK1 Zagreb) dvostrukom se pobjedom potvrdio kao lider zasigurno najbrojnije, ali i najžešće klase domaćeg prvenstva „Minikart“. Već je na treninzima pokazao tko je „gazda“ na stazi, a izvrsne je takmace imao u Riječanima Matiji Jurišiću koji je potvrdio svoj kontinuitet osvajanja postolja, ovog puta sa dva treća mjesta stigao do vicepobjednika dana i mlađem Adrienu Mesecu, članovima AK RI autosport, koji je drugim vremenom treninga i startnom pozicijom u prvom redu uz bok Herendiću dokazao izuzetan napredak što se pokazalo posebno u drugoj vožnji koja mu je uz drugo mjesto donijela i prvo postolje u sezoni. I u ukupnom poretku je napredovao za jedno mjesto. Pažnju malobrojne publike, ali pljesak mnogih izmamili su brat i sestra Marko i Matea Turk (FM Team) međusobnim duelom, posebno u drugoj utrci kojom je kao bolja Matea obilježila i svoj rođendan. Jest da su tijekom utrke zrakom letjeli i dijelovi kartinga, ali….

IMG_5804

Pobjede u klasi KF3 „bratski“ su podijelili klupski kolege KK 1 Zagreb – u prvoj Luka Mavrin, a u drugoj William Mucak, koji je u drugoj ciljem prošao prvi sa samo 203 tisućinke prednosti ispred Mavrina. Žar borbe na stazi bio je vidljiv i iz aviona, a u priči mogućeg pobjednika bio je i Juraj Kovačić (FM Team) koji je prvu vožnju okončao sredinom utrke ne prošavši jedan od čestih srazova vodećih. Za pobjedničko postolje u konačnom zbroju bodova profitirao je Marko Kranjčec (Cobra Virovitica) prije svega izvrsnim drugim mjestom prve vožnje. Mucak je poslije ovog vikenda preuzeo čelnu poziciju PH sa devet bodova prednosti ispred dosad vodećeg Juraja Kovačića, dok se na trećoj učvrstio Marko Kranjčec.

NEPOBJEDIVI ROMIĆ

Nove dvije pobjede i sigurnost u završnici prvenstva klase KZ2 osigurao si je Filip Romić, prvo ime virovitičke „Cobre“. U prvoj je ciljem prošao pobjednički sa 3,943 sekunde ispred Karla Goluba (KK GB Zagreb), a u drugoj čak 9,053 sekundi ispred Tomislava Pavlića (AKK Sveta Nedjelja). Pavlić je nakon odustajanja u prvoj vožnji drugu odvezao izvrsno, krug prije kraja prestigavši do tada drugoj i jednog od favorita Goluba. Na vagu je stigao sretan i zadovoljan ostvarenim primajući čestitke brojnih navijača, ali i suparnika sa staze. Na kraju dana uz Romića i Goluba najnižu stepenicu pobjedničkog postolja osvojio je mladi crnogorski as Jovan Tošković koji odnedavno brani boje zagrebačkog „FM Teama“.

IMG_5936

Klupsko nadmetanje niti na sjeveru nije donijelo puno novosti, barem za prve dvije vodeće ekipe. KK1 Zagreb i nadalje najuspješniji ispred najvećih i za krajnji naslov zasigurno jedinih konkurenata AMKK Cobra Virovitica. Međutim, brojna družina iz Rijeke, članovi Autokluba RI autosport Belicu su napustili bogatiji za prvi ekipni kartingaški pehar. Osvojili su treće mjesto i time zapravo dokazali da se upornost isplati i da trud odgajanja novih naraštaja karting vozača kroz školu „Prelučka legenda“ daje izvrsne rezultate. Bod po bod, pehar po pehar…. Sada više i nisu samo najbrojnija ekipa već i sudionici pobjedničkih postolja.

U klasi Minikart još su dva mlada riječka vozača osvojili značajne bodove – Sandro Budiselić osmim i Filip Lozić devetim mjestom nakon dvije dnevne utrke, dok je Pazinjanka Stefani Mogorović (Istra racing team) bila jedanaesta. Opatijske klubove i ovoga su puta zastupali u klasi KF3 četvrti Leo Mladenić (Opatija Motorsport) i Marino Radetić (Opatija), a u istoj je klasi David Šugar (RI autosport) zauzeo šesto mjesto. Istu je poziciju, ali u najjačoj klasi KZ2 zauzeo njegov klupski kolega iskusni Renato Dujmović. Zbog tehničkih problema na kartingu neposredno pred start svoju prvu utrku u klasi KF3 nije startao i novi član ekipe „RI autosport“ Porečanin Karlo Roša.

IMG_5908

Slovenski Rok Cup okupio je petero sudionika. Pobjeda je pripala Tomažu Pirmanu sa 907 tisućinki prednosti ispred Aleša Šubelja i sitno više od sekunde trećega Mihe Ivačića. Iz finalne vožnje izostala je Andreja Martinčić zbog bolova izazvanih vrhunskom vožnjom predfinala koje je zaključila kao druga.

Kolovoz je mjesec odmora za sve kartingaše na domaćim stazama. Novi susret očekuje se ponovo, treći puta na karting stazi Belica koja će po svemu sudeći ove godine i u listopadu biti mjesto konačnih odluka prvenstvenih borbi.

IMG_5766

Rezultati (zbroj 2 utrke) „Limač 50“ 1. Kranjac, 2. Zelenko, 3. Mesić (svi AKK Podravina Koprivnica); Minikart 1. Herendić (KK 1 Zagreb) 50 bodova, 2. Jurišić 32, 3. Mesec (oba AK RI autosport) 29; KF3 1. Mavrin 45, 2. Mucak (oba KK 1 Zagreb), 3. Kranjčec ( AMKK Cobra Virovitica) 33; KZ2 1. Romić (Cobra) 50, 2. Golub (KK GB Zagreb) 36, 3. Tošković (AK FM Team Zagreb) 26; ekipe 1. KK1 Zagreb 133 boda, 2. AMKK Cobra 99, 3. AK RI autosport 83; timovi 1. Kreator Racing team 100, 2. Racing team Romić 91, 3. CRG Croatia 86. (m)

Snimci: M.Krpan

SIMILAR ARTICLES