16. Riječki autoslalom – Andrejević pred novom pobjedom

16. Riječki autoslalom – Andrejević pred novom pobjedom

0 554

Na legendarnoj Preluci u subotu 20.travnja otvara se ovogodišnja sezona autoslaloma. U organizaciji Autokluba „Rijeka“ održava se „16. Riječki autoslalom“ bodovno natjecanje Prvenstva Republike Hrvatske i Prvenstva Auto i karting lige Zapad HAKS-a za koje je nastup prijavilo 75 vozačica i vozača iz 22 kluba. Polovicu čine vozači Istre, Kvarnera i Gorskog kotara, a najbrojniji su članovi Autokluba „Opatija“ sa deset sudionika. Zanimljiv je i podatak čak sedam prijavljenih vozačica što znači pravo osvježenje za ovu atraktivnu disciplinu.

Protekle četiri godine na prelučkoj stazi najuspješniji je bio mladi istarski automobilist Nino Andrejević koji drugu godinu za redom brani boje AK Opatija. Već na startu nove natjecateljske sezone na velikom je iskušenju osvajanja pete uzastopne „generalke“ na prelučkoj stazi. Zanimljivost otvaranja nove sezone je gotovo polovica sudionika u klasama serijskih automobila po čemu se posebno ističe najmanja do 1200 ccm koja je proteklih sezona bila izuzetno sušna. Uz to puno je novih imena za volanom što garantira uzbudljiva nadmetanja iskusnih i onih koji žele sustići trofejne asove autoslaloma. Naslove državnih prvaka u tri grupe brane Goran Laušin (SAK Samobor) u „seriji“, Marino Milokanović (AK Skok racing) u „sprintu“ i Nino Andrejević (AK Opatija) u „sportu“, a nastupima se vraća i jedna od najboljih vozačica, odnedavno mlada mama Iva Damarija (AK Pula-Rovinj).

Subotnja manifestacija na Preluci počinje rano. Od 7 do 8,30 sati je tehnički prijam vozila i verifikacija dokumenata, trening je od 9 sati, a svečano otvaranje u 11,15 sati. Prva od tri vožnje je u 11,30 sati, a proglašenje najuspješnijih je oko 18 sati.

Vozi se znana dionica sa startom na nekadašnjoj startnoj crti motociklističkog prvenstva svijeta – ali u smjeru Rijeke u duljini 1.130 metara sa 42 slalom vrata u koja su ukomponirani i čunjevi klasičnog slaloma. Deset je sudačkih sektora, a cilj je na početku „riječkog pravca“ iz smjera Opatije. Pristup do središnjeg dijela Preluke, parka vozača, starta i legendarne kamene prelučke tribine biti će moguć cjelodnevno iz smjera Opatije.

(m)