15.2.1997. – 15.2.2012.

15.2.1997. – 15.2.2012.

0 829

DAN KADA JE OSNOVAN HAKS

ROĐENDANSKA ČESTITKA

Organizirano djelovanje u auto sportu na ovim našim prostorima bilježi se još davne 1906. godine, a krajem prošlog stoljeća stasa organizacija čiji smo danas vjerni članovi, kroz čiju djelatnost ispunjavamo odgovorne zadaće, ali ujedno doprinosimo razvoju oktanskog sporta na četiri kotača u Republici Hrvatskoj.

Auto i karting sport, uključujući i moto sportove do 90-tih godina prošlog stoljeća djeluju u okviru tadašnjeg Auto moto saveza Hrvatske ( današnjeg Hrvatskog autokluba ), da bi samostalnošću Hrvatske bio utemeljen Hrvatski auto i moto športski savez.

Bilo je to 5. listopada 1991. godine kada su predstavnici 13 auto, moto i karting društava osnovali novu samostalnu oktansku sportsku asocijaciju (HAMŠS), odvojenu od nekadašnjeg AMSH, odnosno HAK-a, ali i od nekadašnjih federalnih asocijacija. Za prvog je predsjednika izabran Vilko Sever, poznati poduzetnik i ljubitelj oktanskog sporta, nekada i sam uspješni motociklist.

U prvih pet godina HAMŠS izrasta u respektabilnu organizaciju koju čini već 60-tak članica – klubova iz svih krajeva Hrvatske. Sve do kraja 1996. godine zajedno djeluju svi sportski ljubitelji brzina na dva, tri ili četiri kotača. Upravo tada, 14. prosinca 1996. godine na redovnoj godišnjoj Skupštini velikom većinom glasova donijeta je odluka o razdvajanju saveza. Po ugledu na svjetske oktanske asocijacije i brojne slične mnogih zemalja Europe i svijeta HAMŠS se razdvaja na dva samostalna subjekta – motociklisti osnivaju Hrvatski motociklistički savez, dok su kartingaši i automobilisti formalno od 15. veljače 1997. godine objedinjeni u Hrvatskom auto i karting savezu. Statutarna je odluka da se danom HAKS-a proglasi 1. lipnja, povijesni datum kada se bilježe počeci organiziranog djelovanja automobilističke asocijacije još s početka stoljeća.

Prvim predsjednikom HAKS-a izabran je Branko Jordanić, danas poslije tri odrađena mandata ( od 1997. do 2009. godine ) počasni predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza. Nasljeđuje ga Marijan Kostrenčić koji je nedavno iz osobnih razloga ponudio ostavku, pa se očekuje da skora redovna Skupština HAKS-a, što je zakazana za 26. veljače, izabere novog čelnog čovjeka – trećeg predsjednika u nizu od samostalnosti rada.

Prije koji mjesec bez pompe i svečanosti, na žalost kako i priliči trenutnoj teškoj gospodarskoj i recesijskoj situaciji nije obilježeno 20 godina od osnutka HAMŠS-a, a neće se niti 15. veljače 2012. obilježiti slavljeničkim okupljanjima upravo 15. rođendan HAKS-a. No, tim je povodima ostvaren jedan izvrstan projekt – dokumentarni film u trajanju 20-tak minuta koji je premijerno prikazan na nedavnoj svečanosti proglašenja automobilističke natjecateljske sezone 2011. u Vodicama, a kroz koji dan upriličiti će se isto i za sudionike Skupštine HAKS-a.

Hrvatski auto i karting savez vjerna je i cijenjena članica Međunarodne automobilističke federacije FIA, u rad čijih tijela je uključen značajan broj iskusnih i stručnih sportskih radnika HAKS-a od samog vrhovnog rukovodnog tijela WMSC u kojem sjedi Zrinko Gregurek, glavni tajnik HAKS-a, a odnedavno i predsjednik CEZ-a – Srednjeeuropske zone – najjače regionalne automobilističke asocijacije u svijetu i sustavu FIA. K tome niz je članova komisija i radnih tijela FIA iz redova HAKS-a poput Marijana Kostrenčića, Arsena Ulčara, Borisa Gorupa, Vlade Goluba i Slavena Dedića.

Svemu treba dodati i zapažene pojedinačne uspjehe hrvatskih automobilista i kartingaša na međunarodnoj sceni predvođenih trijumfom sada već legendarnog Nike Pulića, trostrukog europskog prvaka na brdskim stazama i odnedavno jednog od nositelja prestižnog priznanja nacionalne asocijacije – „Zlatnog trofeja s dijamantom HAKS-a“.

Hrvatska se ponosi i sa domaćinstvom i vrhunskom organizacijom, među inima, dvije automobilističke manifestacije što su već niz godina u kalendaru Prvenstva Europe, a i ove će godine u svibnju „39. Croatia rally“, a u rujnu „31. Buzetski dani“ ugostiti najbolje europske automobilističke asove.

Uz sve HAKS je jedan od promicatelja globalne svjetske akcije „Desetljeće sigurnosti u prometu 2011.-2020.“ koristeći upravo sport kao segment doprinosa ovom projektu FIA što su ga podržali i Ujedinjeni narodi.

Rođendan 15. veljače i Dan HAKS-a 1. lipnja iz godine u godinu obilježavaju se isključivo radno, nisu blagdani, nisu niti neradni dani, ali je zato lijepo prisjetiti se obilja uspjeha što su ih ostvarivali i ostvaruju hrvatski automobilisti i kartingaši – sportaši na stazama, suci pored natjecateljskih staza, a dužnosnici u revnosnom obavljanju svojih zadaća kroz djelovanje institucionalnih tijela.

Svim članovima obitelji Hrvatskog auto i karting saveza – SRETAN ROĐENDAN !

Okom i perom: Miroslav KRPAN