14. Martinski rally 2012.

14. Martinski rally 2012.

0 550

RALLY SPEKTAKL MARTIN BREGOM  

Pet je rallya za nama, preostaju još dva.  Sve je počelo u Kumrovcu, nastavilo se u Zagorju na „Delti“, potom europskom „Croatia rallyu“ u Rijeci, pa Novom Vinodolskom. S početkom jeseni slijedila je Opatija, a sada se relijaši vesele ponovnom okupljanju na Martin Bregu u relijem poznatom Dugom Selu.

„14. Martinski rally“ vozi se 26. i 27. listopada. Time sezoni još nije kraj. Već tradicionalno zaključuje se u Poreču, barem što se borbe za bodove tiče. Biti će to 13. izdanje Porečkog rallya u organizaciji brtoniškog Autokluba „Skok racing“ i suorganizaciji AK „Poreč Motorsport“. No, ni tu relijašima neće biti kraja. Očekujući snježno i hladno izdanje nadomak Svete Nedelje primaknuti ćemo se kraju studenoga na još jednom izdanju rally spektakla za opuštanje i rastanak sa nimalo lakom, ali slatkom rally sezonom.

ZNAK PAŽNJE I SJEĆANJA – MEMORIJAL  MILIVOJ OBAD

Zagrebački Autoklub „Delta“ ovogodišnji je organizator  uz suorganizaciju Grada Dugo Selo i istoimenog Auto moto kluba, začetnika i prvog nositelja ovog projekta već daleke 1994. godine.  Prvih je deset teklo u kontinuitetu, a potom s prekidima. Boduju se tri konkurencije – Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske, Državno prvenstvo Hrvatske i Prvenstvo Sjeverne lige.

Dugoselski rally zbog svoje atraktivnosti i izvedbe na malom, publici lako dostupnom prostoru postalo je jedno od najpopularnijih u našoj zemlji i redovno ga prati veliki broj zaljubljenika oktanske kraljice. K tome niz je pratećih sadržaja pa svatko nađe svoj interes posjeta svojevrsnom – zagrebačkom predgrađu.

Ovogodišnje izdanje rallya ima i memorijalni karakter  posvećen pokojnom Milivoju Obadu Milčeku, svjevremeno gradonačelniku Dugog Sela i velikom sportskom neimaru, predsjedniku organizacijskog odbora 12 dugoselskih rallya. Prijelazni Trofej „Memorijal Milivoj Obad“ pripastri će  prvoplasiranoj posadi s najboljim vremenom na prvom brzinskom ispitu BI-1 „Kozinščak 1“.

Kada je Dugo Selo u pitanju vrijedi spomenuti i pobjednike 1994. Goran Popović i Mladen Vragović, slijede Niko Pulić-Davor Devunić, Davor Jurjević – Dražen Mohor, Vojko Podobnik – Matjaž Praznik, Nenad Krlić – David Pattison, Darko Peljhan i Miran Kacin, zatim 2000. i 2001. godine Andrej Jereb i Metod Kurent, a dvije uzastopne godine potom Nenad Lončarić – Nenad Puzić. Godine 2005. pobjeđuju Daniel Šaškin i Damir Bruner, godinu kasnije Juraj Šebalj – Toni Klinc. Poslije četverogodišnje pauze na pobjednički tron uspinju se prošle godine Mađari Janos Szilagyi i Viktoria Zejda.

Dvije posljednje pobjedničke posade, mađarska u nešto izmijenjenom sastavu, najveći su favoriti ovogodišnjeg okupljanja.

Sudionike očekuje čak deset brzinaca. Prvo tri Kozinščaka, potom Cerje isto tri puta, zatim Sveti Martin i Prozorje po dva puta. Gotovo da nema dionice oko Dugog Sela koja nije bila brzincem nekog od prethodnih 13 rallya. Sve je poznato, sve je atraktivno, sve je na dohvat dlana. Zato gledatelji vole Dugo Selo i rally.

U petak 26. listopada od 14 do 16,15 sati su administrativni i tehnički prijam posada i vozila u Autocentru Ford Hudan, a u 20,01 ceremonijalni start iz centra grada, iz Kolodvorske ulice. Na itinerer dug 168,04 km  starta se u subotu u 8,01 sati i to iz Servisnog parkiralištašto će biti smješteno u Ferenčakovoj ulici, a u 18,46 sati  na Martin Bregu očekuje se pobjednička posada. Vozače očekuje 10 brzinaca ukupne duljine 85,78 km što je 51,08 posto ukupne duljine. Uobičajeno, to je svojevrsni kuriozitet u nas, ali i konstantna specifičnost dugoselskog natjecanja da više od polovice vožnje posade jure rezultat!

ŠEBALJ  I  KLINC  VEĆ  PRVACI !?

Zagrepčani Juraj Šebalj i Toni Klinc (AKK Sveta Nedelja), višestruki državni prvaci na najboljem su putu da to ponove i ove godine, još k tome da osvoje i Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske. Poslije pet natjecanja nedostižno vode u ukupnom poretku, ali i klasi 1 (N4). U generalci prvenstva o drugom će mjestu odlučivati kombinirana buzetsko-zagrebačka posada Viliam Prodan (Buzet autosport) – Zdravko Draženović (Opatija Motorsport) i mađarski tandem sa hrvatskom licencom Janos Szilagyi – Botond Csanyi, ove sezone s licencom zagrebačkog AK „Delta Sport“. Mađar je imao nekoliko pehova ove sezone, uglavnom ga muče gume, a ukoliko na Dugom Selu izbjegne rubnjake, kojih skoro niti nema, ali ima drugih zamki,  mogao bi sa Šebaljom u boj za pobjednika.

Hrvatsku klasu 2 ( A7) predvodi mladi Zagrepčanin Goran Sertić (AKK Fridge racing) uz suvozača Marka Stiperskog u zavidnoj prednosti ispred riječke braće Tomislava i Hrvoja Šepića (Rijeka) koji teško mogu dostići propuštene nastupe s početka sezone u Zagorju. Viliamu Prodanu se u klasi 3 ( A6 + N3) može još suprotstaviti Bribirac iz Novog Vinodolskog Marinko Stanić (MRC Sport Rijeka), dok su u klasi 4 ( A5 + N1 ) otvorene sve opcije. Ovisno tko će nastupiti na zaključenju sezone, ali prednost od 15-tak bodova Matuljac Paulo Petretić i suvozač mu Opatijac Elvis Puž ne bi trebali ispustiti ispred Filipa Speveca ( Rally Baba)  i posade Marko Đurković – Lorena Nosić (Stubaki).

Veteran Nenad Lončarić i poslije Opatije zadržao je vodstvo u klasi 5 (grupa S) ispred pobjednika i Croatia i Opatija rallya Sebastijana Ivšića (AK Opatija).

Ekipno su odmakli dečki iz Svete Nedelje, prate ih Buzećani, a branitelji naslova ekipnih prvaka iz riječkog AK „M.R.C. Sport“ još uvijek imaju izgleda za konačno pobjedničko postolje.

Petak je – FRIDAY,  26.10.2012. – !!
Službena lista prijava objelodanjena prije koji dan je za prilike hrvatskog rallya ove i ovih godina zadovoljavajuća. Ukupno 45 posada iskazalo je namjeru nastupa ( otpasti će samo pojedini koji svoje ime uobičajeno vole vidjeti na listama prijava, pa ako ih veseli, neka…. ).

Među najavljenima je 41 hrvatska, dvije slovenske, te po jedna bosansko-hercegovačka i austrijska posada. Domaći vozači stižu iz 17 klubova. Što se tiče Lige Sjever  u boj za bodove kreće 29 posada iz sedam klubova.

Organizator ( domaćin ) se pobrinuo da prvi dan, bolje rečeno večer, zaključi prigodnim susretom. U pozivu koristeći se isključivo engleskim jezikom zaboravio je prijevod dana, pa mu stoga u podnaslovu pomažemo: The Village Pub – Official Race Party & Driver Welcome Meeting, Friday  ( međunarodna je to manifestacija,….. ). Ukratko – „službeno martinsko druženje“ – od osam uveče – do jutra. Ali, start je u 8,01 !!!!!

VAŽNE INFORMACIJE ZA GLEDATELJE:
 Zatvaranje prometnica – subota 27. listopada 2012.
-od 7,15 do 14,00 sati na području Cerska ulica – Cerje – Drenčec ( do Prozorja )
-od 7,15 do 19,00 sati na području Martin Breg – Martinska – Kozinska – Tome Košćeca – Prozorska – Groberska – Grgošćićeva

Brzinski ispiti (start):
Kozinšćak: 1 – 8,19 sati, 2 – 9,17 sati, 3 – 10,15 sati
Cerje: 1 – 11,28 sati, 2 – 12,26 sati, 3 – 13,24 sati
Sveti Martin: 1 – 15,07 sati, 2 – 16,00 sati
Prozorje: 1 – 16,53 sati, 2 – 17,46 sati

Vremenska prognoza:
Zima, brrrrrrrrrrrrrrrrr, zima, najaviše kišu, snijeg, hladnoću, ……. sva čuda svijeta ovoga…..
Obući se i opremiti za „kijamet“. Lakše se svlačiti, nego li oblačiti ( kada nema što !! ). Ali na Martin Bregu kuha se – vino !!!
Rally sezona ipak nije do kraja odlučena. Jesen je, lišće i klizav kolnik uobičajen su dekor završnih natjecanja. Samo jedno proklizavanje i ode – dobar plasman. Stoga uzbuđenja neće nedostajati u Dugom Selu.

(m)