11.Rally maškaranih oktanaca

11.Rally maškaranih oktanaca

Opatijo bajna - evo nas opet dogodine (snimio M.Krpan)

MASKA NA OČIMA I KOTAČIMA OD HALUBJA DO LIBURNIJE

U sportskom dijelu briljirala Helena Božičević, dok je vozaču skupine pod maskom „Zombi“ Marinu Milinkoviću pripala prestižna plaketa „Otkačeni maškarani oktanci“

Sreća prati hrabre ! Po sudionike, organizatore, ali i promatrače vremenske prognoze tog se „puknutog oktanskog dana“ srećom nisu obistinile. Štoviše, bile su idealne za još jednu uspješnu, dojmljivu i specifičnu međunarodnu karnevalsko-sportsko-turističku manifestaciju jedinstvena imena „11. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2020.“ u uobičajeno vrhunskoj organizaciji Autokluba „RI autosport“.

Jedanaestu godinu u nizu, uz sve tradicijske maske na scenu stupe i novi, suvremenici koji utiru tradiciju, odmah čim se oglase zvonca i antonjski rog. Ljubitelji su to brzina, oktana, ali i maškaranja, vožnje i zimskih užitaka na kotačima – pod maskom. Kako svojom i svoje pratnje, tako i onom namijenjenom limenom ljubimcu na dva ili četiri kotača.

Već ustaljenom trasom od Viškova, preko Kastva i Frlanije do Matulja, s ciljem na opatijskom kupalištu Slatina, vozilo se, a putem su razigranu, šarenu i veselu karavanu pozdravljali brojni ljubitelji pusnih događanja na Kvarneru. Okupilo se 25 različitih, ove godine izuzetno dobro maškaranih vozila iz Hrvatske, Slovenije i Italije uz 110 sudionika.

REZULTATSKA POŠAST ZA MUŠKARCE – ŽENA ZA VOLANOM

Sudjelovati je uvijek „in“, ali zadovoljstvo je na završnici primiti pehare i priznanja i to s dva osnova. Jedan je onaj sportski, osnovom vožnji spretnosti kroz četiri kategorije vozila, više klasa i konkurencija, a drugi, mnogima privlačniji maškarani koji objedinjuje čak osam specifičnih skupina priznanja, a u svakoj se nagrađuju tri naj-naj.
Najbolji sportski rezultat rallya, time i ukupnu pobjedu ostvarila je Riječanka Helena Božičević, svojevremeno najuspješnija hrvatska vozačica, za upravljačem „Renault Twinga“, ostvarujući i prva mjesta konkurencije nelicenciranih vozača-ica, klase do 1600 ccm, te najuspješnije vozačice. U ukupnom je poretku drugo mjesto osvojio njen brat Marin Božičević, dok je treći bio, ovog puta pod maskom, povratnik među čunjeve Bojan Kostanić (Matulji). Među desetak povijesnih vozila na poligonima je najviše vještine pokazao Goran Mavrinac (Čavle), Raul Krpan (Rijeka) najuspješniji je motociklist, a Danijel Liverić (Kastav) bio je najspretniji u skupini terenskih vozila. Edi Fućak (Čavle) dokazao se najboljim vremenima i pobjedom klase preko 1600 ccm.

KASTAFSKI „BORAT“ IZBEZUMIO ŽENE

Ovogodišnje izdanje „Halubja“ po izboru i specifičnosti odabranih maski spada u jedno od boljih. Iskazao se izniman trud, a prednjačile su skupne maske, obzirom da je u gotovo svakom vozilu bio „puni“ sastav posada. Da se jedan dan u godini treba proglasiti „puknutim“ za volanom, dokaz su „igrokazi“ što su ih prezentirali na svim stajankama oktanci pod maskom, ali i putem. Prednjačile su zasigurno tri skupine nagrađene prestižnom plaketom „Otkačeni maškarani oktanci“. Pod maskom „Zombi“ Marin Milinković iz Jurdana i njegova žustra ekipa, osvojili su prvo, a Dalibor Rubeša uz svog kompanjona, atraktivnog i svakom ženskom oku privlačnog „Borata“ pod maskom „Papaya beach party Rubeši“ zaslužio je drugo mjesto. Danijel Liverić iz Kastva punim je kombijem stalnih „gostiju“, opreme, pića i ića putovao dionicom instalirajući, u stilu naziva maske „Nema kafića do zidića“, na svakoj „stajanci“, priču vrijednu trećeg mjesta.

Maskom „Hrvatski spasitelji“ Vedran Vasić iz Rijeke osvojio je prvo mjesto plakete „Mašta maskom kaže svašta“, a slijedili su Leo Klarić iz Drivenika maskom „Fake Taxi“ i Marin Božičević (Rijeka) maskom „Konjići z rogi“. Ekskluzivnim i rijetko viđenim primjerkom povijesnog vozila, otmjenog i gospodskog „Plymoutha“ maskom „Predratni milje“ i izvrsnom posadom prvu nagradu „Vremešnog extra ljepotana karnevalskog štiha“ osvojio je Opatijac Zoran Drnjević. Drugo mjesto maskom „La voce“ zaslužio je Riječanin Marinko Ivanković, a treće ustrajni sudionik ove manifestacije, neumorni Grobničan iz Rijeke Bruno Čaval. Kategoriju „Domaće je domaće – etno look od Halubja do Liburnije“ kao najbolji osvojio je Tedi Bužanić maskom „Mafijaši“, „Groznicom pusne večeri“ do druge je pozicije stigao Dino Ćućić (Čavle), a treći Bruno Bošnjaković i njegova kraljevička ekipa za treće se mjesto pitala „Di je nestao Jerry ?“.

CIJELI EPK 2020 I GALEB – NA SAMO DVA KOTAČA

Pojavom i izvrsno osmišljenom maskom, u jedinstvenoj kategoriji motocikli, pažnju, poglede, pljesak i brojne „fotaće“ privukao je mladi Riječanin Raul Krpan. Na Tomos APN 6 „instalirao“ je cijeli brod Galeb, označio ga simbolikom EPK Rijeka 2020, postavio, na „rep“ motora, suhu i cijelu, opipljivu, u mini izdanju, Kožarićevu instalaciju „Stog sijena“, a sebe obukao u pravog mornara. Pripalo mu je prvo mjesto kategorije „Oktanski pusni oscar jedinstva i sloge“. U istoj su drugo mjesto osvojili „Vatrogasci pod gasom“ Edija Fućka (Čavle), a treće „Ghostbusters Rupa“ Karla Surine iz Rupe. Talijani su iz Muggie tradicionalno stigli i osvojili dvije prve nagrade plaketa „Maske brišu granice – puknuti Europljani“ – prvu Fulvio Tarlao maskom „Živali brez meja“, a drugu njegov brat Dennis maskom „Transilvanija Tour““. Treća je pripala Matteu Flamaceti iz Čavli za masku „Teletabisi“.
Osmijehom su, živošću i izvrsnom maskom kategorije „Maškarani oktanski smiješak“ zračile članice posade i maske „Avamane ka pučina“ predvođene Željkom Hlanuda iz Poljana. Drugo je mjesto, smiješkom u svakoj ležernoj i pobjedničkoj vožnji, izmamila Helena Božičević („Konjići z rogi“), a treće Bojan Kostanić iz Matulja maskom „Befana“.

Kiša nije okupala „puknute oktance“, ali se zato „Borat“ z Rubeši kupao cijelom trasom, posebnu predstavu prikazao u centru drevnog Kastva, da bi mu se u pravom kupanju na opatrijskoj Slatini pridružili i drugi hrabri „pukli na pol“ oktanci s maskom za volanom. Ostaje sjećanje na svaki trenutak maškarane putešestvije na kotačima za koju organizacijske zasluge pripadaju vječitim entuzijastima riječkog Autokluba „RI aurosport“. Još jedan dan na kotačima pod maskom otišao je u povijest….

IZLOŽBA FOTKI U „ISKRI“ TRAJE

Treću godinu za redom, uoči ovogodišnjeg izdanja otkačenog rallya „Halubje-Liburnija“ Autoklub RI autosport priredio je višetjednu izložbu fotografija do sada održanih rallya u kultnom riječkom Buffet baru Iskra, a uz to najavljena je i predtojeća međunarodna 6.izložba „RI oktan sport fest BK-nova 2020.“ što će se prema sada poznatim podacima održavati u drugoj polovici ožujka na Vežici. Očekuje se jedinstvena u nas, šestu godinu za redom, najava oktanske sezone na hrvatskim prostorima s nizom novih kako sportskih, tako i povijesnih vozila i predstojećih manifestacija kojima je zajedničko „adrenalin, miris benzina i brzina“.

Zanimljivu priču na kotačima pod maskom i ove su godine podržali pokrovitelji Primorsko-goranska županija, općine Viškovo i Matulji, te gradovi Kastav i Opatija, kao i njima pripadajuće turističke zajednice. Službeni osiguravatelj bilo je riječko „Croatia osiguranje“, mjeritelj vremena i obrade rezultata „Adriatic timing“ Grabar Sporta, a partneri u manifestaciji „Automartini Marinići“, Društvo „Frlanija-Pakal Babulini“,„Rivijera Slatina“, Autoservis Klarić-Drivenik, te Buffet bar Iskra Rijeka. Medijski partneri već niz godina uz ovu su manifestaciju Novi list, Pomorski radio Bakar, www.poduckun.hr, www.sportcom.hr, www.automania.hr i www.riautosport.hr.

Miroslav KRPAN