10. Škoda Rally Maribor 2012.

10. Škoda Rally Maribor 2012.

0 397

SZILAGYI ČETVRTI. POBJEDA HUMARU

Slovenski prvak Alex Humar pobjedom na „10. Škoda Rallyu Maribor 2012.“ dokazao da je na slovenskim prostorima nepobjediv. Sa suvozačem Florijanom Rusom u prestižnoj „Škoda Fabia S2000“ poslije 221,90 km itinerera i sedam brzinskih ispita ukupne duljine 89,05 km, što su voženi u okolici Maribora, pobjednički se popeo na ciljnu rampu ispred Sportske dvorane Tabor. Izvrsnom vožnjom i najboljim vremenima svih sedam brzinaca stekao je prednost od 2:09,7 minuta ispred višestrukog slovenskog prvaka i pobjednika Maribora 2004. godine Darka Peljhana, koji je kao i tada nastupio sa suvozačem Igorom Kacinom u „Mitsubishi Lanceru EVO IX“. Treće je mjesto u Mitsubishiu iste evolucije pripalo još jednom slovenskom asu, domaćinu, Saši Horvatu koji je zaostatak od 2:23,0 minuta za pobjednikom ostvario uz suvozača Mateja Bitenca.

SZILAGYI ZBOG GUME ISPUSTIO POSTOLJE

 Na ovogodišnjem jubilarnom mariborskom rallyu, organizacijski recesijskom, kraćem i neznatno jednostavnijem, iza čega stoji mariborski DTDK „Kaučić“ na čelu sa nekadašnjim izuzetnim asom Tomažom Kaučićem ( dvostrukim pobjednikom Rallya Maribor 2003. i 2008.), jedinim trostrukim uzastopnim pobjednikom hrvatskog Međunarodnog regionalnog prvenstva Hrvatske i prvim i jedinim dobitnikom „Inter Trofeja HAKS-a“, nastupile su 44 posade. Sve osim jedne bile su slovenske, ta jedna stigla je iz Mađarske, ali sa hrvatskom licencom.

Ovogodišnje pojačanje zagrebačkog Autokluba „Delta Sport“ Mađari Janos Szilagyi i Botond Csanyi startali su u svom „Mitsubishi Lanceru EVO IX“ sa ambicijama visokog plasmana. Krenulo je dobro i već na prvom brzincu „Meljski Hrib I“ Szilagyi za Humarom zaostaje samo 11,4 sekunde i završava na drugoj poziciji. Dobru vožnju nastavlja i na BI2 „Gačnik I“, ali samo do kobnog skoka, uvijek atraktivnog dijela mariborskog rally spektakla. Szilagyi tada nezgodno „slijeće“ i u nastavku do cilja vozi s probušenom gumom. To ga je usporilo za čitavih 1:08,5 minuta za vodećim Humarom, baca ga na 17. mjesto tog brzinca, ali osmo poslije dva BI. Srećom „operacija“ u servisu u potpunosti je uspjela, Mađari nastavljaju brzim tempom, držeći konstantno odstojanje za Alexom Humarom koji je praktički jedini bio nedostižan. Penju se na peto mjesto, brzinac prije kraja na četvrto i na tom zaključuju nastup. Ona minuta bila je bobna, a malo je nedostajalo da hrvatska posada bude druga. Šteta.

-Drugi puta vozim u Mariboru. Svidio mi se brzinac Meljski Hrib, najbolji mi je, leži mi. Na kraju sam zadovoljan rezultatom koji bi bio i bolji da nije bilo problema pri doskoku. To je bilo nedostižno, ali smo se vratili u jednoličnom tempu do cilja. Obzirom da moji sponzori traže nastupe u Sloveniji mariborski neće biti i posljednji – izjavio je po dolasku na cilj na riječima uvijek skroman Janos Szilagyi.

Riječ dvije o pobjedniku. Alex Humar u automobilu koji je extra klasa u odnosu na sve trenutne, ove je sezone u okviru slovenskog prvenstva ostvario najbolja vremena na svih 43 brzinskih ispita. Dokaz je to njegove pune premoći i dominacije, nepobjedivosti. Superiornost dokazuje i činjenicom da u Mariboru i nije išao „pun gas“. Samo onoliko koliko je dovoljno za – pobjedu. Da puno znači i automobil dokazuje podatak da su vremena gotovo identična prošlogodišnjima, dijelom neznatno brža od onih što ih je za upravljačem iste Škode ostvarivao Talijan Piero Longhi, slovenski prvak 2011.

Do cilja rallya stiglo je 29 posada. Organizatori vjeruju da se već 11. izdanjem 2013. godine vraćaju duljem, bogatijem natjecanju, sa povratkom sudionika izvan Austrije, a stalna im je želja i hrvatsko prvenstvo koje se unatrag četiri godine vozilo u Mariboru. (m)

Snimci: arhiva org., M.Krpan