10.RALLY SHOW SANTA DOMENICA

10.RALLY SHOW SANTA DOMENICA

Peter Ranga-Tamas Szöke (snimio M.Krpan)

JUBILEJ U ZNAKU 15 R5 AUTOMOBILA

Finale sezone za poželjeti. Sa svih asfaltnih staza širom Hrvatske sve se slijeva na makadam nadomak Samobora, u planetom oktana znanu Svetu Nedelju. I tako, od skromnog početka 2010.godine, do ovogodišnjeg trodnevnog jubilarnog istinskog spektakla jedinstvena imena „10.Rally Show Santa Domenica 2019.“.

Predstojeći vikend, od 22. do 24.studenog, u okolici Svete Nedelje i Samobora, zasigurno je rezerviran za pravi oktanski show. Zasluge treba pripisati neumorenim entuzijastima Auto karting kluba „Sveta Nedelja“ koji uz tehničku izvedbu zagrebačkog Autokluba „Delta Timing“ dočekuju 99 posada s netom objavljene liste prijava, kojima će se kao predvozači pridružiti još osam timova. Ove jubilarne godine jedinstvenog okupljanja u nas, žargonski kazano „relija svih relija“, onako opuštenog, bez brige o bodovima, stižu vozači iz Hrvatske, Italije, Mađarske, Slovenije, Austrije, Srbije i San Marina. Da vozači, ali ne bilo kakvi. Imena prestiža, imena rezultatima ovjenčana, imena prvaka, čak i svijeta. Sve ih predvodi do sada četverostruki pobjednik „Santa Domenice“ Austrijanac Beppo Harrach (Ford Fiesta R5 MKII), „Youtube“ zvijezda i vlasnik Drift Company & Rally Teama, slijedi Mađar Peter Ranga (Škoda Fabia R5), pobjednik iz 2017.godine, Austrijanac Andreas Aigner (Škoda Fabia R5) svjetski je prvak PWRC, a suvozačica mu je Ilka Minor, svjetska prvakinja u kategoriji suvozačica. Među vozačima iz inozemstva, a u jednom od 15 prestižnih „R5“ automobila, stiže i najuspješniji Austrijanac svoje dobne skupine Lucas Dunner (Škoda Fabia R5), trećeplasirani u „Formuli Euro Open 2019.“, kojem je ovo premijerni rally nastup. Stiže i slovenski prvak Rok Turk (Hyundai i20 R5), a pored dva R5 vozila su imena hrvatskih vozača – sa Škodom će nastupiti Ivan Kodrić, a do verifikacije će svoj automobil odabrati najtrofejniji domaći automobilist Niko Pulić.Od domaćih zvučnijih imena neizostavan je lider domaćina Nenad Lončarić (Subaru Impreza Sti), a stižu i istarski asovi Viliam Prodan i Daniel Šaškin, obojica u „Mitsubishi Lancer Evo IX“.

Ove se godine voze četiri brzinca, svaki po 8,63 km, ukupne duljine 37,84 km. Nastupat će čak u 28 različitih marki automobila, a bit će raspoređeni u četiri klase: sprint do 1400 ccm, pro sport do 2.000 ccm, no limit preko 2.000 ccm i RWD, a posebno će se nagrađivati juniori do 21 godine, suvozačice, „Production car trophy“ N4/R4, posade s Lada automobilima i seniori stariji od 50 godina. Uz nagrade svih navedenih kategorija posebno će biti nagrađen najatraktivniji skok, najatraktivnija vožnja, a uvodi se nagrada za najbolje postignuto vrijeme dana brzinskog ispita „Savrščak Arena“ pod imenom „1.Memorijal Robert Vojvodić“ u znak sjećanja na nedavno preminulog jednog od začetnika ove manifestacije.

Trodnevni program počinje u petak 22.studenog od 21 sat „RSSD partyjem“ u Servisnom parkiralištu, neposredno smještenom uz samu stazu, kojom se prvi put vozi u subotu od 14 sati službeni trening – Shakedown. U večernjim satima, u centru Svete Nedelje na Trgu Ante Starčevića od 19 sati slijedi odabir startnih pozicija, a pola sata kasnije urbani spektakl – ceremonijalni start kao službeni početak natjecanja. Brzinski ispiti na rasporedu su u nedjelju 24.studenog od 8 sati, a proglašenje najuspješnijih predviđa se u 17 sati.
Na kraju natjecateljske sezone dođe i vrijeme ležernosti i opuštanja. Upravo to uz istinski spektakl, neovisno o vremenskim uvjetima, dožive stotine sudionika, već potvrđenih i naslovima prvaka tituliranih vozača, ali i onih kojima je to pravi izazov. Na svoje dođe i desetak tisuća ljubitelja brzina koji se skupe uz stazu i bogat,raznovrstan i specifičan vozni park i prateći program. Imena s ovogodišnje liste prijava garantiraju vrhunske vožnje i pravu završnicu hrvatske oktanske sezone.

Miroslav KRPAN