1. Preluk “ADRIA OIL” karting show

1. Preluk “ADRIA OIL” karting show

Promocija kartinga – KLINCI NADMAŠILI ZVIJEZDE

Legendarna Preluka proteklog je vikenda ponovo oktanski oživjela. Na najmlađoj hrvatskoj mini karting stazi Kartodroma Rijeka-Preluk u cilju promocije karting sporta održan je „1. Preluk Adria Oil karting show 2011.“, dvodnevna manifestacija u zavidnoj organizaciji Karting centra Rijeka, Autokluba „RI autosport“ i Karting kluba „Rijeka“. Pozivu organizatora odazvalo se tridesetak kartingaša iz Hrvatske i Slovenije, od onih najmlađih s tek navršenih pet godina sve do onih iskusnih 50-godišnjaka što već dugo vremena svoju ljubav prema oktanima gaje u mini formulama na četiri kotača. Njima se priključilo desetak polaznika prva tri ciklusa Karting škole „Prelučka legenda“, kao i desetak vrhunskih automobilista i motociklista s područja Kvarnera, neki dugo ili pak i trenutno u samom vrhu domaćeg automobilizma. Bili su izloženi i njihovi automobili predvođeni formulom Dina Butorca, kao i 15-tak raritetnih oldtimera na dva, tri ili četiri kotača,

Bio je to u pravom smislu oktanski prelučki vikend u izvrsnom okruženju, kako ljetnih temperatura, tako i podržan publikom koja nije štedjela dlanove.

Na stazi su se kartingaši ogledali u pet različitih klasa među kojima su posebno zanimljivi bili klinci stari tek pet, šest ili sedam godina.

– Ja uživam. Vozim karting već „dugo“. Lijepo mi je biti brz, uvijek želim biti i najbolji – riječi su pobjednika klase II Mini 50 Opatijca Adriena Meseca, petogodišnjeg člana mladog Karting kluba „Rijeka“ koji okuplja desetak „diplomiranih“ polaznika prve i uspješne riječke karting škole.

Najbrojniji su bili sudionici klase III „Free 60“ a očitu dominaciju na stazi polučio je jedan od najboljih mladih hrvatskih kartingaša Damian Sekulić, član AMKK Cobra iz Virovitice, čiji su geni i po ocu i po majci usko vezani uz djedove iz oktanskog miljea. Maleni žitelj Ivanić Grada ushićeno kazuje:

– Ovo danas bio mi je tek malo jači trening. Kroz sedam dana u Virovitici branim vodeću poziciju i imam šansu osvojiti prvenstvo Hrvatske u svojoj klasi na stazi u Virovitici. Sviđa mi se na Preluci, stekao sam nove prijatelje, dobri su bili i najžešći konkurenti Leo Mladenić ( Karting klub Podravka Koprivnica, op.a.) i Marino Radetić ( KK Rijeka), ali ipak malo sporiji od mene.

Vrhunskim i brzim vožnjama potvrdili su se i odrasli među kojima je bilo i početnika, amatera koji su karting zavoljeli upravo zahvaljujući posljednjih godinu dana gotovo svakodnevnom dolasku na Karting stazu Preluk. Među njima odskočio je najboljim vremenom dana i novim rekordom staze Riječanin Darko Slovša. Stazu dugu nepunih 500 metara prošao je za 26,954 sekunde. Dvodnevno natjecanje vozilo se sistemom kronometra, što znači da nije bilo zajedničkog starta već vožnja u cilju ostvarenja što bolljeg vremena pojedinog kruga.

Još je jedna pobjeda ostala u vitrinama riječkog kluba. U klasi „125 Max i senior“ pobijedio je Marijan Vukas uz izvrsno drugo vrijeme dana, dok je pobjednički pehar klase „mini 50“ zasluženo pripao Leonu Ratkoviću iz AK „Podravina Koprivnica“.

U konkurenciji polaznika Škole „Prelučka legenda“, čiji novi četvrti ciklus kreće 4. listopada pobjedu je odnio Marino Radetić ispred Marsela Kaluže i Davida Grpca.

„Zvijezde na stazi“ ime je međusobnog ogleda za skupinu poznatih automobilista i motociklista sa šireg područja Kvarnera. Zvijezde su tako potvrdile vrhunsku vožnju i borbu za svaku poziciju. Najbolje vrijeme i pobjedu ostvario je Igor Vičević, član AK Rijeka kojem je ova pobjede izvrstan podstreh za osvajanje naslova prvaka automobilističke grupe N na brdskim stazama kroz nekoliko u Dubrovniku. Naprosto je namazao Sebastiana Čepara (MRC Sport Rijeka) i Maria Jurišića (RI autosport) za koje se našlo mjesta na pobjedničkom postolju. Većini kolega u kartingu se suprotstavila bez pobjedničkih aspiracija i višestruka državna prvakinja ocjenskog rallya, prošlogodišnja hrvatska automobilistkinja „broj 1“ Luisa Božičević iz AK „RI autosport“.

Bio je to vikend za pamćenje. Organizatori su ostvarili pun pogodak podržani malobrojnom publikom, ali i zahvalnim sponzorima među kojima su neizostavni bili „Adria Oil“, Primorsko-goranska županija, gradovi Rijeka i Opatija, Smart-invest Immobilien, Honda Hugal, Pro team Motul i Pizzeria restaurant Delfino.

Prelučka karting staza „živi“ proteklih 16 mjeseci a po prvi je puta ugostila i nekolicinu kartingaša – „profesionalaca“ koji su prezentirali svoje iskustvo i vožnje. Promocijski gledano karting pomalo ali sigurno postaje sve zanimljiviji na širem riječkom području što je i bio cilj ove manifestacije kao i pokretanja prve škole kartinga „Prelučka legenda“ koja je već iznjedrila nekoliko sjajnih vozača – početnika. Njihovo dokazivanje na domaćim i ino stazama tek predstoji – u novoj sezoni 2012. godine.

Rezultati – promocijske vožnje klasa 1 – 1. Ratković (Podravina Koprivnica) 37,723 sekunde ( vožnja kruga ), 2. Lozić (KK Rijeka) +0,049, 3. Škugor (Šibenik) +4,420; klasa 2 – 1. Mesec 33,497, 2. Eletti ( oba KK Rijeka) +1,476, 3. Trstenjak (Koprivnica) +2,202; klasa 3 – 1. D. Sekulić (Cobra) 28,789, 2. Mladenić (Podravina Koprivnica) +0,411, 3. Radetić (KK Rijeka) +0,784; klasa 4 – 1. Slovša (PK Smile Rijeka) 26,954, 2. Prhat (Rijeka) +0,421, 3. Kovačić (Slovenija-Črnomelj) +0,438; klasa 5 – 1. Vukas (KK Rijeka) 26,983, 2. Kovač (Podravina Koprivnica) +0,511, 3. Trope (Quickly Čabar) +1,481; „Prelučka legenda“ 1. Radetić (Rijaka), 2. Kaluža (Rijeka), 3. Grbac (Matulji); „Zvijezde na stazi“ 1. Vičević (AK Rijeka) 34,165, 2. Čepar (MRC Sport) 34,562, 3. Jurišić (RI autosport) 34,871. (mik)

SIMILAR ARTICLES