1. LIPNJA – DAN HAKS-a

1. LIPNJA – DAN HAKS-a

0 803

Čestitamo Vam Dan HAKS-a !

Hrvatski auto i karting savez 1. lipanj bilježi kao svoj dan. Svi članovi porodice Hrvatskog auto i karting saveza, licencirani sportaši i suci, dužnosnici organizacije na svim nivoima od klubova, županijskih i regionalnih organizacija do najviših tijela nacionalne automobilističke sportske organizacije danas mogu biti ponosni na svoju asocijaciju.

Još od davne 1906. godine na ovim našim prostorima djeluje se organizirano u auto sportu. Krajem prošlog stoljeća stasa organizacija čiji smo danas vjerni članovi, kroz čiju djelatnost ispunjavamo odgovorne zadaće, ali ujedno doprinosimo razvoju oktanskog sporta na četiri kotača u Republici Hrvatskoj.

Sve do 90-tih godina auto i karting sport, uključujući i moto sportove djeluje u okviru tadašnjeg Auto moto saveza Hrvatske ( današnjeg Hrvatskog autokluba ), ali sve se mijenja samostalnošću Hrvatske. Utemeljuje se i osniva Hrvatski auto i moto športski savez u kojem do 1996. godine zajedno djeluju svi sportski ljubitelji brzina na dva, tri ili četiri kotača. Po ugledu na svjetske oktanske asocijacije i brojne slične mnogih zemalja Europe i svijeta HAMŠS se razdvaja na dva samostalna subjekta – motociklisti osnivaju Hrvatski motociklistički savez, dok su kartingaši i automobilisti formalno od 15. veljače 1997. godine objedinjeni u našem Hrvatskom auto i karting savezu. Statutarna je odluka da se danom HAKS-a proglasi 1. lipnja, povijesni datum kada se bilježe počeci organiziranog djelovanja automobilističke asocijacije još s početka stoljeća.

Dan HAKS-a iz godine u godinu obilježava se isključivo radno, nije blagdan, nije neradni dan, ali je zato lijepo prisjetiti se obilja uspjeha što su ih ostvarivali i ostvaruju hrvatski automobilisti i kartingaši – sportaši na stazama, a suci pored natjecateljskih staza.

Nije naodmet spomenuti da je upravo na Dan HAKS-a prošle godine potpisana „Deklaracija o sigurnosti cestovnog prometa“, a bilo je to povodom 105. obljetnice osnivanja „Prvog Hrvatskog automobilnog kluba“ te svečanog početka „Desetljeća sigurnosti cestovnog prometa 2011. – 2020.“.

Pod visokim pokroviteljstvom i osobnim prisustvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića u sjedištu Hrvatskog autokluba u Zagrebu potpisali su je tadašnji predsjednik HAK-a Ivo Bikić i također tadašnji predsjednik HAKS-a Marijan Kostrenčić.

Potpisom Deklaracije i prigodnom svečanošću tada je i formalno otpočelo provođenje svjetske i globalne akcije temeljene na Rezoluciji Generalne Skupštine Ujedinjenih naroda iz 2010. godine, Deklaracije Prve globalne ministarske konferencije o cestovnoj sigurnosti iz 2009. godine, Deklaracije „Učinimo ceste sigurnima“ FIA iz 2006. godine, te Svjetskog izvještaja o prevenciji ozljeda u cestovnom prometu iz 2004. godine.

Hrvatski auto i karting savez uz Hrvatski autoklub time dokazuje pripadnost Svjetskoj automobilističkoj organizaciji FIA – inicijatoru brojnih hvale vrijednih akcija u području sigurnosti u prometu. Uz to i HAKS i HAK ne samo deklarativno već suštinski, provođenjem niza edukativnih sadržaja i edukacija podržavaju aktivnosti i provedbu petog Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske. U svemu značajnu ulogu primjene ima i Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Potpisujući zajedničku Deklaraciju i HAK i HAKS prihvaćaju i sugeriraju svim sudionicima cestovnog prometa prihvaćanje deset načela koje doprinose sugurnosti cestovnog prometa.

Hrvatski auto i karting savez neizbježna je karika sustava sigurnosti svega što se tiče automobilizma. Odlukom Skupštine HAKS-a već se drugu godinu kroz sve akte, posebne pravilnike natjecanja i na svim sudjelujućim kartinzima i sportskim automobilima ističe logo akcije i time simbolično daje do znanja skroman doprinos „Desetljeću sigurnosti cestovnog prometa 2011.- 2020.“.

Globalna akcija traje deset godina i tako imamo niz mogućnosti za uključivanje u istu sa samo jednim ciljem – poduzeti mjere i spasiti svakog ugroženog sudionika u prometu.

Sportska aktivnost Hrvatskog auto i karting saveza ide, ide svojim zacrtanim putem, ostvaruje planirano usprkos sveopćem problemu i globalnoj krizi. Kroz 20-tak dana HAKS će na neki način i radno obilježiti jednim od sportskih događanja svoj dan. Biti će to 23. i 24. lipnja 2012. na Automotodromu „Grobnik“ kada se održava međunarodna kružna auto utrka „Nagrada Hrvatske“ koja se uz brojna državna prvenstva boduje i za Kup „Sigurnosti na cestama“. A do tada i potom do kasne jeseni uglavnom po planu i kalendaru odvijaju se brojne utrke širom Hrvatske. Recesiji usprkos !

Sportski duh i srce nikada ne posustaju.

Sretan Vam, još jednom, 1. lipanj – Dan HAKS-a.

Tekst i snimak: Miroslav KRPAN