1. Buzet Classic car 2010.

1. Buzet Classic car 2010.

0 856

POSLIJE TARTUFA ETO I   OLDTIMERA 

Jedan mali gradić nadaleko je poznat, ali da je oplemenjen brojnim manifestacijama, da je pitoreskan, da je privlačan i za staro i za mlado, da je grad tartufa, da je grad automobilizma, da je grad piva, … iako je znano već dugo, dugo, potvrditi će se još jednom već u subotu 7. kolovoza. Jednostavno – to je Buzet. A da sve ne bude tako jednostavno brinu se njegovi žitelji, oni kojima svako toliko neka nova ideja zablista pred očima. I ako padne na plodno tlo – ostvari se. A ako je riječ o omamljenom mirisu benzina, o oktanima, o prizivanju prošlosti, o automobilima i motociklima uspjeh je zagarantiran. Što više – spektakl.

Da je tome tako kazuje sve zapisano za ovotjednog susreta s novinarima uoči povijesnog prvog „Buzet Classic Cara“ – svojevrsne manifestacije koja već u ideji ima nešto svoje. Specifično!

– Prema našim saznanjima, a istraživali smo mnoge izvore, još nitko u Europi do sada nije radio susret oldtimera na ovakav način. Nismo robovali klasičnoj podjeli po godištima, nismo propisali kotizaciju, nismo predvidjeli identičan program za sve, ali smo zato osmislili da u Starom gradu Buzetu, bolje rečeno na nekoliko njegovih trgova i uličica ove subote zaživi prošlost na kotačima praćena glazbom, pričom i to ne bilo kojom. Glazbu već neko vrijeme pripremamo prema godinama starosti vozila koja očekujemo. Za neke skupine imamo pripremljeno više od četiri sata različite glazbe 30-tih, 50-tih, 70-tih godina prošlog stoljeća. Zvučna kulisa biti će naš specifikum, svaka na svom trgu, svaka uz svoje godište – kazuje Robert Marušić, direktor Radio Zone – medijskog promotora i suorganizatora manifestacije što je u Buzetu i okolici priređuje Mjesni odbor Buzet – Stari grad uz svesrdnu pomoć Auto moto kluba „Buzet“, a pod generalnim pokroviteljstvom mjesnog gospodarskog diva „Favorit piva“ i pokroviteljstvom Grada Buzeta. Promotor je Turistička zajednica Buzeta, medijski promotor Radio Zona Buzet, a medijski pokrovitelji Glas Istre, NIT Istarska televizija i   RIMA – Radijska istarska mreža.

NOVA „BRDSKA“ STAROGRADSKA STAZA

Autovremeplov podijelili su u devet skupina. Po službenoj kategorizaciji međunarodnih propisa A klasa vozila proizvedenih do 1904. godine, B klasa od 1905. do 1918., C klasa od 1919. do 1930. i D klasa od 1931. do 1945. godine biti će smještena na buzetskom Titovom trgu i po potrebi prema Piazzaletu, slijedi E klasa od 1946. do 1960. i F klasa od 1961. do 1970. godine koji će zauzeti Trg Piazzalet u punom dijelu i Trg Velu Šternu. Istočni dio Trga Piazzaleta, a po potrebi prema ziogu-dječijem igralištu smjestit će se vozila G klase proizvedena od 1971. do 1979. godine, dok će na Trgu preko puta Župnikove kuće biti T klasa – terenci i vojna vozila proizvodnje do 1979. godine. Uske gradske uličice od Titovog trga do Vele Šterne rezervirana su za brojne najavljene vespe i druge pristigle motocikle.

– Očekujemo 70-tak vozila iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Za sada znamo za jedan raritet iz 1916. godine što nam stiže iz Mrežnice, no pravo stanje znat ćemo u vremenu od 11,30 do 12 sati kada je na Trgu Lopar upis pristiglih i raspoređivanje na svoje destinacije. U večernjim satima sa polaskom u 18 sati kod Velih vrata 30 vozila krenut će na natjecateljski rally što će se odvijati na dionici Buzet – Roč – Buzet. U 19 sati sa Fontane do Lopara, na brdskoj dionici dugoj 772 metara odvijat će se ispit točnosti. Rally je revijalnog karaktera, ali najbolji će biti nagrađeni specijalnih, unikatnim nagradama. Svako sudjelujuće vozilo imat će svoje obilježje – registracijsku oznaku Buzeta sa svojim brojem – s ponosom ističe Emil Prodan, nekadašnji iskusni automobilistički sudac i starter buzetske brdske utrke koji se poslije niza godina „posta“ vratio staroj ljubavi – automobilima – i to povijesnim primjercima. Samo je jedan od tima ljudi, a u realizaciji cijelog projekta biti će ih 50-tak, među kojima je i Branko Bašić, najtrofejniji buzetski automobilist, danas najdugovječniji direktor jedne, ali ne i bilo koje brdske utrke u nas – jedine utrke Europskog prvenstva koji ističe:

OSNIVA SE I NOVI KLUB

– Dosjetka je izvrsna, kvalitetna je to poveznica, spoj povijesti i sadašnjosti. Kroz nekih mjesec dana održavamo „29. Buzetske dane“, najstariju i najznačajniju hrvatsku automobilističku priredbu znanu širom Europe, a u pomoć entuzijastima Starog grada priskočili su naši iskusni suci. Ovu ćemo manifestaciju koja je izvrsna promocija Buzeta i turizma iskoristiti za predstavljanje utrke po kojoj nas mnogi znaju. Uz sportske automobile na našoj utrci nastupaju i povijesni u konkurenciji Prvenstva Europe. Pripreme su intenzivirane, očekujemo 150 vozača iz desetak zemalja, brojnu publiku kojoj pripremamo i nekoliko noviteta. Za početak vidimo se u subotu.

No, „1. Buzet Classic Car“ neće biti samo puka „izložba“ oldtimera. Program je izuzetno bogat i sadržajan. Priprema se u 14 sati okrugli stol „Istra – međunarodna destinacija classic vozila“ s eminentnim sudionicima a ciljem da se Buzet predstavi novom startno-ciljnom destinacijom oldtimer vozila. Program će u pokretu voditi dobar poznavatelj povijesnih vozila Alfredo Kocijančić, priprema se u režiji renomirane tvrtke „Zigante tartufi“ Buzetska fritada sa črnim tartufima, vrhunska vina prezentirati će najpoznatiji vinari, gostima će se ponuditi istarski specijaliteti, oktanska coctail pića specijalno osmišljena za Classic Car, predstaviti će se izvorni suveniri Buzeta i okolice. U prestižnom Ferrariu u Buzet osobno stiže   jedan od najvećih živućih slikara hiper realizma Talijan Enrico Ghinato čija je specijalnost oslikavanje automobila upravo onako kako ih u živo vidimo.

I domaćini će imati svoje predstavnike. Dva raritetna i jedina primjerka Fiata 500 iz 1952. odnosno 1953. u Istri pokazali su Josip Flego i Viliam   Prodan u ime svog oca. Flego, nekadašnji buzetski gradonačelnik, sada posvećen brizi o buzetskim umirovljenicima, tri je godine sam uređivao vozilo koje je u dijelovima kupio na otpadu. Uskoro očekuje procjenu i ulazak u katalog europskih oldtimera, dok je Edvin Prodan svoj oldtimer kupio spremnog za prezentaciju.

– Auti su mi oduvijek hobi, poticaj više je bio i što živim u gradu automobilizma. Buzet je zaslužio, nakon svega oktanskog što imamo, da i oldtimeri dođu na red, pa ćemo do kraja godine osnovati prvi buzetski Oldtimer klub – kazuje Josip Flego. I tako će grad oktana uz postojeće i izuzetno uspješne AMK Buzet, AK Buzet autosport i Motocross klub Buzet uskoro imati još jedan klub.

Kolovoški sparni subotnji dani donose u Buzet nešto novo. Prognoza ne kaže, ali obećanja ozbiljnih ljudi su dovoljna – i na +35 stupnjeva „zapuhat“ će u subotu neki novi vjetrovi. I sve to uoči još jedne vrhunske automobilističke utrke, ponosa Hrvatske, i sve to opet na kotačima. Ovog puta – kotačima povijesti. Zaživjet će „Buzet Classic Car“.

SIMILAR ARTICLES