Na mladima svijet ostaje….

Na mladima svijet ostaje….

287

CROATIA JUNIOR TEAM by NIKO PULIĆ

Sredinom prošle godine, točnije na obnovljenoj međunarodnoj kružnoj auto utrci „Nagrada Hrvatske 2011.“ na Automotodromu „Grobnik“ jedan istinski automobilistički as, a da je tome tako bilježi se i podatak najtrofejniji hrvatski automobilist Dubrovčanin Niko Pulić obilježio je 30 svojih godina za sportskim upravljačem. Što je sve u ta tri desetljeća ostvario nije tema ove kratke pričice, već sve ono što se zbivalo potom.

Niko Pulić već je tada objelodanio svoju želju da uspješnu karijeru uz još poneki naslov i titulu pomalo privodi kraju, ali da se posveti mladim vozačima koje će svojim iskustvom dovesti na staze oktanske slave, na „benzinske crvene tepihe“. I tako Gospar Niko do sredine ljeta „vozio“ je, u pravom smislu riječi, na dva kolosjeka. Težio je trećem uzastopnom i devetom ukupno naslovu državnog prvaka na brdskim stazama. To je i ostvario. I zaslužio treću Zlatnu i prvu Dijamantnu kacigz HAKS-a. Na drugom je kolosjeku – posustao. Naime, bio je jednim od kandidata za naslov prvaka i u rallyu. No, uz još poneki razlog od toga ga je udaljila ona prvotna želja – želja obrazovanja mladih. Naime, posvetio se svom sinu Ivanu i upravo u nekom od termina „domaćih“ rally nadmetanja boravio na euro testiranjima u kojima je Ivan Pulić pokušavao ostvariti (ne)moguće, a željeno. Malo je to poznati podatak, ali kasno ljeto i jesen Ivan Pulić na nekoliko je europskih staza bio na testiranjima za moguće nastupe u nekom od brojnih kupova u Europi.

I što se sve iz te priče izrodilo?

Prošlog je tjedna u zagrebačkom hotelu „Westin“ predstavljen novi ambiciozni automobilistički projekt. Već u startu ta „priča“ plijeni pažnju ljubitelja auto sporta.

Niko Pulić u suradnji sa istaknutim višestrukim automobilističkim prvakom rodom iz Dubrovnika Draženom Belohradskim objavio je za mnoge očekivanu vijest.

Niko Pulić na čelu je, kako sam kaže, najizazovnijeg projekta u tri desetljeća dugoj profesionalnoj sportskoj automobilističkoj karijeri. Sportski je direktor „Croatia junior team by Niko Pulić“, najambicioznijeg i najprofesionalnijeg hrvatskog iskoraka u vrhunski europski automobilistički sport sa ciljem međunarodne promocije mladih vozača.

U tim su uključeni Nikin sin Ivan i Draženov sin Nikola, svaki u svojoj automobilističkoj, odnosno kartingaškoj karijeri već zarana prepoznatljivi i istinski, trofejni asovi.

IVAN PULIĆ U CLIO CUPU
Ivan Pulić, aktualni državni prvak grupe A hrvatskog brdskog prvenstva nastupati će tako u dva kup natjecanja – „Clio Cup Italia“ i „Euro Clio Cup“.

– Tražeći idealan kup naišao sam na poznati „Scirocco R Cup“ u organizaciji „VW“ koncerna. Prijavio sam se i kroz nekoliko tjedana saznao da sam među 1000 prijavljenih pozvan među 30 vozača koji su testirani. Vozio sam na stazi Oschersleben. Sve je prošlo idealno, u jednom od testova bio sam i najbolji. Poslije dva dana vratili smo se kući sa očekivanjima rezultata. Bio sam druga rezerva za nastupe u 2012.godini. Tjedni su prolazili, novih informacija nije bilo, nitko nije odustao da bi ja „upao“. Bio je to razlogom da, zbog prolaska rokova prijava, pokušam i u nekom drugom kupu. Naime želja da 2012. vozim u Europi bila je prioritet – kazuje nam Ivan Pulić.

No, pred Ivanom, ali njegovim ocem Nikom bio je novi izazov. „World Series od Renault“ – odnosno svojevrsno kontinentalno „prvenstvo“ Clio cupa. Da bi mogao pristupiti Prvenstvu Europe mora voziti jedan od šest i više nacionalnih kupova jer samo šest vozača nacionalnih kupova stječe priliku nastupiti u EP.

– Vrlo brzo smo pronašli jedan od najboljih talijanskih timova „Rangoni Motorsport“ i prije 15 dana potpisali ugovor za nastup u „Renault Clio Cup Italia“, a samo zatvaranje financijske konstrukcije trenutna je prepreka nastupu i u „Renault Clio Eurocup“. No, vjerujem da će se i to riješiti. Bio sam sretan i prezadovoljan. Samo dan poslije potpisa tog ugovora primio sam mail organizatora „Scirocco R Cupa“ kojim me primaju u sezonu 2012. Što učiniti – ipak odlučio sam biti profesionalan i poštovati netom potpisani ugovor u Italiji – široka osmijeha, još uvijek dječačkog lica, Ivan sa zadovoljstvom prepričava posljednje mjesece u kojima se „pisala fabula“ novog hrvatskog oktanskog projekta.

Ivan će voziti Clio od 207 KS, 1998 ccm, sa šest brzina i sekvencijalnim mjenjačem.

Već za dva tjedna Ivana očekuje prvi nastup u Italiji na legendarnoj Monzi od 23. do 25. ožujka u „Renault Clio Cupu Italia“. Slijedi potom još pet utrka: 26./27. svibnja Imola, 20.-22. srpnja Misano, 1./2. rujna Austrija (Red bull Ring Austria), 22./23. rujna Vallelunga i 6./7. listopada Mugello.

Poznat je i kalendar „Renault Eurocup Clio“ u kojem će gotovo sigurno Ivan Pulić ove sezone nastupiti i to: 2./3. lipnja SPA Belgija, 1. srpnja Nürburgring Njemačka, 29./30.rujna Paul Richard Francuska i 20./21. listopada Catalunya Španjolska.

NIKOLA BELOHRADSKI U SUZUKI CUPU

Nikola Niki Belohradski, višestruki državni prvaku kartingu, nositelj „Zlatne kacige HAKS-a“ sa izuzetnim međunarodnim iskustvom i vrhunskim rezultatima „mini formula“ prelazi među „velike dečke“. Nastupati će u austrijskom „Swift Motorsport Cupu“ sa Suzuki Swiftom od 150 KS, 1600 ccm, šest brzina i H mjenjačem. Niki je za upravljač prvog kartinga sjeo sa samo sedam i pol godina i u 11 sezona sakupio nemjerljivo međunarodno iskustvo. Sada je red došao na automobile. Kroz nepuna dva mjeseca u Slovačkoj će imati vatreno krštenje u konkurenciji kakvu samo poželjeti može. No, uz sebe ima iskusnog oca Dražena koji je upisao niz naslova na domaćim i ino stazama.

– Ovo je svojevrstan put od kartinga do automobilizma. Pruža mi se prilika da izuzetno mlad pohodim europske staze i to se ne ispušta. Zadovoljstvo je biti dijelom tima kojeg vodi barba Niko, a vjerujem da on i moj tata dobro znaju kud nas vode. Imamo od koga naučiti i to je naša prednost. Šansu iskoristiti moramo – kazuje Niki.

Šest je utrka u kalendaru „Swift Motorsport Cupa“ i to: 27./29. travnja WTCC Slovakiaring, 18./20. svibnja WTCC Slovakiaring ( ili Red Bull Ring Austria), 15./17. lipnja Pannoniaring, 17./19. kolovoza Slovakiaring, 24./26. kolovoza Red Bull Ring Austria i 5./7. listopada Hungaroring.

Mladićima puno sreće u nastupima, očevima što više poslovnih prijatelja sa debelim novčanikom, a „šefu“ Niki uspješan menadžerski europski debi.

Cilj cjelokupnog projekta „Croatia Junior Team by Niko Pulić“ je dovesti hrvatske vozače, za početak Ivana i Nikolu, a kasnije još ponekog na sam vrh svjetskog automobilizma, do DTM serie ili i ne nemoguće „F1“ !

Pred našim je adutima izuzetno visok cilj. Znajući o kome je riječ – ne i nedostižan. E, pa sretno !

Miroslav KRPAN

Snimci ( arhiva M.Krpan )

VEZANI ČLANCI